Светлозар Костов - бивш шеф на специализираната прокуратура, се сдоби с още един "последен срок" - до другата сряда да даде писмено становище по предложението да бъде уволнен.

Става въпрос за „доайена“ от поредицата дисциплинарни дела, които този ВСС образува на обвинителя - още от 2014 г.

То тръгна след сигнал на негови бивши подчинени за създадена нетърпима работна система в специализираната прокуратура, както и срещу методите на управление на ръководителя им. По тази дисциплинарка предложението бе да бъде повишен до ниво "районен прокурор", обаче от думите на Сотир Цацаров след днешното 90-минутно засекретено умуване по темата, стана ясно, че в крачка е постъпило предложение, различно от това на дисциплинарния състав - Костов да бъде уволнен. Не стана ясно чие е предложението...

Дотук по две други дела Светлозар Костов бе наказан със сваляне от ръководния пост, както и с намаляване на заплатата с 15 %. По третото дело нямаше наказание.

Миналата седмица той се избави от произнасяне на решението, представяйки болничен за „домашен амбулаторен режим“.

През септември пък – още с началото на сезона на ВСС, прокурорската колегия пак се захвана с него в блиц-режим. Тогава той изпрати писмо, че е сменил адвоката си, поради това нямал възможност да организира защитата си и иска да упражни правото си да се яви лично пред Съвета.

"Подвизите"

Едното от исканията за "отстраняване и освобождаване" срещу пословичния прокурор бе, когато стана ясно, че е издал постановление, с което отлага с 3 месеца фактическото влизане в затвора на Росен Петров – Животното. През това време криминално проявеният носител на красноречив прякор участва в нахлуването в сградата на БФС и отиде на море.

Освен че наблюдаваше делото "Октопод", Костов се прочу и когато размахваше кънки заради катастрофата на световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки.

Малко хаос и някои съвпадения...

Първата инстанция на ВАС отмени уволнението му като ръководител на спецпрокуратурата, защото мотивите за тежкото наказание не отговаряли на конкретното прегрешение, напомня сайтът "De Fakto"". Междувременно обаче мандатът на Костов изтече и начело на спецпрокуратурата бе избран обвинителят по КТБ Иван Гешев.

В момента тече опит делата срещу хора с имунитет – политици, магистрати и пр. тежки корупционни казуси, да се преместят от СГС в Спецсъда и съответно в същата прокуратура.

Що се отнася до Костов, проблемите в работата му започнаха точно преди 3 г. - след интервю на 22 октомври 2013 г., когато отправи остри нападки по адрес на Ясен Тодоров и към съдебната система като цяло. По повод твърденията му - че умишлено е неглижиран на конкурса за шеф на апелативната прокуратура и че е настъпил сериозни лобита, се самосезира Етичната комисия, оглавявана тогава от... Ясен Тодоров.

Тя не откри такова нещо, но пък почти веднага се появи отворено писмо до ВСС от магистрати в ръководената от Костов прокуратура, които се дистанцираха от думите му и напротив - го обвиняваха, че е създал „отровен климат". Именно затова на 10 април 2014 г. бе образувана и споменатата му първа дисциплинарка.