Освобождаването на бивши министри на БСП от ръководствата на енергийни компании е един от поредицата гафове на правителството и премиера Бойко Борисов, който дава възможност на БСП да спечели тези избори.

Това заяви днес пред бТВ бившият енергиен министър Румен Овчаров. Вчера Министерството на енергетиката започна процедура по освобождаването му от длъжността член на Надзорния съвет от квотата на българската държава в „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД.

„Издигаш бивш член на БКП за президент, а освобождаваш членове на БСП от държавни дружества, - коментира Овчаров. - Бойко Борисов избра по-важното – да клекне пред Радан (Кънев - б.р.) въпреки всички простотии, които си изрекоха един за друг, за да се опита да консолидира подкрепата за правителството си.”

Самият той научил от медиите, че ще бъде освободен. Овчаров сам щял да си подал оставката, ако някой му се бил обадил, за да му каже, че не е политически удобно да остава.

„Но по този начин - заради това, че някой ще си запазва властта - извинявайте, не ми харесва”, изтъкна ексминистърът.

Според него Борисов три години играел ролята на широко скроен човек. Сега обаче се уплашил от рязката опозиционна активност на БСП и "дайте сега да ги накажем”.

Премиерът е вкарал прокуратурата в предизборната борба. Така Овчаров коментира обвинението срещу бившия министър Петър Димитров заради АЕЦ „Белене”:

„Прокуратурата в България е зависима политически. Ще повярвам, че е станала независима, когато някой седне да провери какво се случи с проекта „Белене” след 2009 г., какво се случи с оборудването, колко беше произведено след 2012 г. и какво направиха тогавашните министри на енергетиката, за да спре производството, за да плащаме сега по-малко.”

Румен Овчаров посочи още, че не вярва на съобщенията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за установен картел при горивата.

„Госпожата (Юлия Ненкова - б.р.), която в момента оглавява КЗК, беше същата, която като шеф на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол гласува за приватизацията на „Булгартабак” по схемата на Делян Пеевски и Цветан Василев. Ясно е, че козирува на Бойко Борисов”, смята Овчаров.

По темата за мини „Бобов дол” той нарече "гнусна лъжа" обвиненията, че е подарил дружеството.  Бившият министър попита защо премиерът и всички министри изведнъж се явяват говорители на Христо Ковачки и защитници на неговите интереси.

„Мини „Бобов дол” дължат 50  милиона за социални осигуровки, 40 милиона данъци, 30 милиона концесионна такса, но държавата не ги иска. Златното пръстче на тези 5-6 депутати на Ковачки ни струва няколкостотин милиона лева, които всички плащаме”, коментира той.

И заключи:

„Ние някога спасявахме мините и работниците, докато сега ГЕРБ спасяват Ковачки, на тях им е необходим Ковачки.”