"Преди всичко е националният интерес на държавата преди защитата на отделни права.“ Специално го изслушах няколко пъти, за да съм сигурна, че Цецка Цачева го е казала“, коментира в профила си в социалната мрежа Фейсбук журналистката Елена Кодинова и реагира:

„Това изказване е достатъчно за мощни и продължителни бунтове и е по-скандално от назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Ако срещу това няма съпротива, значи, че сме напълно претръпнали към погазването на демокрацията и не я заслужаваме“.

Тези думи на Цецка Цачева от сблъсъка с Румен Радев в ефира на бТВ привличат най-много внимание в социалните мрежи. Те бяха изречени по повод експулсирането от България на турски граждани, които Анкара преследва за връзки с Фетхуллах Гюлен.

„Боже мой - и това било президентски дебат", възкликва бившият дипломат Илиян Василев и призовава за сравнение с вчерашния дебат между Ивайло Калфин и Трайчо Трайков.

„Националният интерес бил над правата на индивида!? - само това е достатъчно, за да я дисквалифицираме като евроатлантик. За нейно сведение, национална сигурност, която пренебрегва или поставя в по-нисше положение правата на индивида, е съветската доктрина."

Думите по повод експулсирането на т. нар. гюленисти привличат вниманието и на кандидат-президента Трайчо Трайков:

„Цачева каза, без да и мигне окото, че човешките права не са най-важното. Според Радев пък е допустимо анексирането на територии на съседите. Тези ще ни вкарат в диктатура или във война за нула време. Хора, бдете!“

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев също използва израза „Хора, бдете!“ в своя коментар за дебата. Той е по повод репликата на Румен Радев, че Крим де юре бил на Украйна, де факто бил на Русия, но народът трябвало да реши.

„Генерал Радев (странно първо име) явно смята, че всеки град и село, където мнозинство има друга националност, трябва да реши??? Да се готви Кърждали? Опасен кандидат! Хора, бдете! В желанието си да открият идеалния кандидат и спечелят за него някой и друг процент повече, да не се събудим с "генерал", отстояващ националния интерес, но не на европейска и демократична България, а на някой друг!“

И двамата кандидати – и на ГЕРБ, и на БСП, се обявиха за преразглеждане на санкциите на Европейския съюз срещу Русия. Това провокира работещият в Брюксел български журналист Георги Готев:

„Западните ми колеги са доста изумени от казаното от Цецка Цачева при днешния дебат, че ще се бори за отмяната на санкциите на ЕС срещу Русия. Тя напълно разби шаблона, според който ГЕРБ е твърд стожер на ЕНП и не се подава на руско влияние. При това положение за големите централи в Брюксел вече едва ли има значение дали президент ще е Цачева или Радев, или Калфин".

Политологът Огнян Минчев също обръща внимание на репликата за санкциите срещу Русия:

"Някой е излъгал Цецка, че ще спечели леви избиратели, ако се наведе към Русия. Същият е пропуснал да й каже, че основният проблем на нейното (не)избиране е дали ще спечели десни избиратели като се изправи на балотаж. Засега сякаш отговорът клони към твърдо "не". А леви няма да спечели - вляво има много мераклии, Радев, Калфин, Енчев, Ганчев, Маринов (Пищова)... Освен това, смятам, че е редно всички кандидат-президенти да бъдат своевременно предупредени: когато се покланяш на Изток - се надупваш на Запад. И обратното... Този занаят не е за измекяри!"

Лидерът на ДСБ Радан Кънев също коментира във фейсбук дебата. Според него това, което са наблюдавали зрителите, е било достойно за „вътрешни избори за кандидат на БКП (то нали партията, държавата... все тая...)“.

„Но въпросът е друг: Имаше ли поне една разлика в позициите на двамата кандидати за генерална секретарка (между генерал и партийна секретарка, това се получава) на БКП?

Отговорът е - имаше една разлика. Не, не се надявайте - не е външна политика, отбрана, Европа, НАТО, Русия. Там имаше пълно съвпадение на шаблоните, достойни за излъчване по Азербайджанското държавно радио".

Разликата, според Кънев, била, че Радев е осъдил незаконното предаване на турски опозиционери на Ердоган, а „кандидатът Цачева одобри навеждането на югоизток и превръщането на гранична полиция в бригада за нелегален трафик към турските спецслужби".

 
Това беше пародия на дебат. Тази оценка даде независимият депутат Георги Кадиев.

Слаб дебат. То не беше благодарене един на друг десет пъти, не беше допълване един друг.

Цачева трябваше да бъде смазана с демонстрация на сила, виталност, настъпателност. Да каже Цецка, че левите на 40 г. нямат мозък и да й позволиш да се измъкне с това? Алоуу, аз на 40 бях социалист. Като завършиш моите университети и говориш моите езици, тогава ще ми обясняваш. А не да ми пееш Окуджава на развален руски и да лъжеш в биографията си, че говориш немски.

Как не я закова с една далавера в отбраната или защо номинира шефа на ДАИ с половин милион лева в гардероба? Или че е абсолютна кариеристка, нагаждач и приспособленец- когато трябва с БКП, когато трябва с ГЕРБ. Как един път не чух нещо за ГЕРБ, за Борисов, за глупостите в парламент и правителство?

Президентските дебати не са балет. Бой, бой, бой и пак бой. Поне аз така ги разбирам.

Това днес беше пародия на дебат.

Бившият депутат и съветник по националната сигурност на президента Първанов Николай Слатински определя дебата „зомбирано каканижене“:

„Според мен, хубавото на този, с извинение, дебат (защото два монолога не правят диалог и папагалското повтаряне на заучени фрази не превръща зомбираното каканижене в дискусия) е, че показа на всички, които за нищо на света не биха гласували за БСП и патрЕотите, че вече нямат никакво, ама абсолютно никакво основание и оправдание, ако не са нищи духом, да гласуват за една свещена простота...“

Според Ивайло Дичев: "Радев и Цачева единодушни, ще рече човек, че са кандидатпрезидентска двойка.
Единствен ритуален нюанс - Крим, изглежда така наречените леви са се върнали към тезата на Ленин за революционното самооределение на народите."

Карикатуристът Христо Комарницки е кратък:

„Тези двамата, Мамката и Генералът, защо не вземат да се вземат?“