Най-вероятният бъдещ еврокомисар по бюджета Гюнтер Йотингер, който се очаква да поеме поста от Кристалина Георгиева, наговори какво ли не срещу всичко и всички – хомосексуалисти, китайци (ония с дръпнатите очи), жени, магистрални такси, Герхард Шрьодер и шефа на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер, пише сп. “Шпигел”.

Йотингер произнесе реч на 26 октомври пред 200 поканени гости в Хамбург в рамките на 27-ото издание на “Вечер на Европа”, което се организира от северногерманското Сдружение на предприемачите, работещи в областта на търговията на едро, износа и услугите.

Словото на Йотингер обаче получи публичност и продължава да буни духовете в Германия благодарение на запис на смартфон, направен от известния издател Себастиан Маркварт и качен в ютюб. Това едва ли се е харесало на еврокомисаря по дигиталната техника, какъвто пост понастоящем заема в Брюксел.

Записът започва с изреченото от Йотингер:

“Преди всичко беше по-добре. Всички държахме в ръце вестници. Днес съм единственият, който го прави. Другите? Със сведени глави над дисплея поемат онлайн.”

Това обаче било само за подгряване, пише “Шпигел” и продължава с цитати от оратора:

“Последната седмица по повод годишната среща на върха ЕС-Китай при нас бяха китайски министри. Девет мъже, една партия. Няма демокрация, няма квоти за жени, нито една жена. Всички облечени в едноредни костюми в тъмносин цвят, всички коси сресани от ляво на дясно, лъснати с черна боя за обувки.”

В залата се чува смях.

Според автора на видеото Маркварт Йотингер е говорил за “ония с дръпнатите очи”. Точно това го е подтикнало да продължи да снима и други части от речта.

Същото е направила и блогърката Журнел, която е присъствала на събитието и в туитър е цитирала същите думи на Йотингер. Според нея в речта си Йотингер говорил за страха, че “ония с дръпнатите очи” ще изпреварят Европа.

“Точно сега по време на мероприятие Йотингер говори за “дръпнати очи”. За мен такъв расизъм е абсолютно невъзможен”, посочва Журнел.

Не бил пожален дори бившият германски канцлер (1998-2005) Герхард Шрьодер:

“Сега той има време да посредничи при случая “Тенгелман Кайзерс” (голяма германска търговска верига за хранителни пордукти, която е пред фалит – б.р.) Подкрепеният от него газопровод “Северен поток 2” няма да се строи, а и жена му му избяга (Дорис Шрьодер-Кьопф се залюби с вътрешния министър на Долна Саксония Борис Писториус – б.р.).”

В речта си Йотингер нарекъл баварския премиер и лидер на ХСС Хорст Зеехофер "мек популист", тъй като се обявил за отпускане на майчински пенсии  – сиреч да се смята за трудов стаж времето за отглеждане на дете независимо от посветените на децата години.

Забележителният финал от речта на Йотингер е следният:

"Германският дневен ред е майчинска пенсия, минимална пенсия, пенсия на 63 години, хомобрак и въвеждането на задължителен такъв. Германският дневен ред според моите  очаквания по никакъв начин не съответства на германската отговорност."

Отново смях в залата.

Журналисти в Брюксел поставиха днес на говорител на Еврокомисията многократно въпроса дали ще има реакция от Етичната комисия на публични изявления на Йотингер срещу китайците, гейовете и валонците. Говорителят не отговори дали комисията ще поднесе извинение, нито дали Йотингер ще понесе наказание. Той не посочи и дали Йотингер ще бъде повишен до зам.-председател на ЕК, след като поема част от отговорностите на Кристалина Георгиева.