Федералното бюро за разследване на САЩ и американски разузнавателни агенции проучват фалшиви документи, целящи да дискредитират кампанията на кандидатката на демократите за Белия дом Хилъри Клинтън.

Работата по случая е част от по-общото разследване на предполагаемия опит на Русия да обърка президентските избори в Съединените щати, съобщава Ройтерс.

Сенаторът демократ Том Карпър, член на комисията по вътрешна сигурност към горната камара на Конгреса, е предал един от документите на ФБР за разследване с мотива, че името му е било фалшифицирано, за да изглежда автентично. В писмо до Клинтън, което Карпър твърди, че написано от негово име, пише:

"Няма да позволим да загубите тези избори".

Още няколко подобни документа са предадени на ФБР за проучване.

Представители на американското разузнаване предупреждават в частни разговори, че кампанията, според тях подкрепяна от руското правителство, за да подкопае президентските избори в САЩ, може да отиде отвъд пробива на електронната поща на Демократическата партия.

Хилъри Клинтън знае, че Катар и Саудитска Арабия финансират "Даеш", заявява основателят на "Уикилийкс" Асанж пред руския тв канал РТ. Според него същестувало писмо от изтеклите в публичното пространство документи от имейла на бившата държавна секретарка, в което категорично се сочело, че правителствата на тези две държави стоят зад джихадистките терористи.