БСП няма да преговаря с други партии и лидери за подкрепа за ген. Румен Радев на втори тур. Това обяви в първата пресконференция за вечерта в Международния пресцентър в НДК лидерката на червената партия Корнелия Нинова.

"Искам да поздравя всички, които гласуваха за президент, но и за референдума. Тази вечер започна промяната. Благодаря за вашата активност, за това че се освободихте от страхове. Благодаря на членовете и симпатизантите на БСП. До днес не сме водили преговори и разговори с политически лидери за подкрепа. Оставаме на същата позиция за втория тур. Обръщаме се за подкрепа към всички българи, които са гласували за други кандидати, но искат промяна", заяви Нинова.

Радев добави: 

"Днес българите казаха "Не" на апатията и гласуваха за промяната,. Вземат деморкацията в свои ръце, защото тя им принадлежи. Благодаря на тези, които подкрепха и други кандидати. Благодаря на всички, които гласуваха за референдума".

Той допълни, че връзката с нашите сънародници в чужбина е жива, защото те са се включили активно в гласуването.

"През следващата седмица трябва да доведем борбата до край. Пълна мобилизация. Ще разчитаме на всички, които искат промяна. Надежата за промяна вече е осезаема", каза Радев.

Според него българите искат повече сигурност ефективно работещи институции, по-добре работеща икономика, задушаване на корупцията, картелите и монополите, ефективна съдебна реформа. Радев изтъкна, че България трябва да има самостоятелен президент. който да работи за реализация на тези цели.

"Зад нас са всички българи, които независимо от своите партийни ангажименти днес гласуваха за нашата кандидат-прездентска двойка. Вярваме в успеха. Българин не е участ, българин е чест", каза Радев.

Нинова заяви, че няма мечта да става министър-председател.

"Мечтата ми не е да ставам министър-председател. Промяната за България е целта ни, тя ще стане факт следващата седмица", каза още Нинова.

И допълни, че оставката на кабинета е отговорност на министър-председателя.

"Днес сме съсредоточени на втория тур на президентски избори. Не мислим за парламентарни избори в момента. Ако дойдат предсрочни избори отиваме и каквото народа реши", каза Нинова.

Радев допълни, че до момента не са водени преговори с партийни централи.

"Диалогът ни е с българските граждани. Ще разчитаме на подкрепа и на симпатизанти и членове на ГЕРБ, и на реформаторите, и на патриотите, и на ДПС, АБВ, всички други партии. Ако Борисов подаде оставка това ще повлияе на избирателите. Ще увеличи чувството за несигурност. Не мога да гадая как ще се отрази на втория тур", каза още Радев.

И каза, че и на първи тур е имал подкрепа от всички партии, макар основният вот за него да е на БСП

Радев заяви, че се надява референдумът да мине прага за валидност.

"Това е една положителна инициатива. Сериозен индикатор за доверието към политическия модел в момента. Хората искат личностите да не се крият за партиите. С това трябва да се съобразяваме", каза Радев.

Нинова допълни, че уважава референдума като форма за вземане на решение. Тя припомни, че от БСП са призовали да се гласува на референдума.

"Народът прояви волята си, каза мнението си. Изглежда референдумът няма да мине прага. Самият факт показва, че ние политиците все по-сериозно трябва да се вслушваме в това, което ни казва народа", каза Нинова.

По повод твръденията, че е агент на Москва ил Вашингон Радев заяви, че е "агент на българския народ".