БСП избра 6 имена от десет, с които ще отиде на преговори с другите леви партии за общ кандидат. Това са евродепутатката Илиана Йотова, депутатите Янаки Стоилов и Румен Гечев, бившият лидер Михаил Миков, омбудсманът Мая Манолова и извънпартийният доскорошен шеф на ВВС ген. Румен Радев, обяви лидерката на столетницата Корнелия Нинова.

БОРИСОВ: БСП НЕ ТРЯБВА ДА СЕ КРИЕ ЗАД ГЕНЕРАЛИ

Нинова отново заяви твърдо, че няма да се кандидатира за президент. 

"Днес Изпълнителното бюро разгледа номинациите на 10 души. Взех следното решение – отиваме на преговори с партньори за бъдеща лява коалиция с онези имена, които са получили най-много номинации от партийната листа, и номинациите от непартийната, тоест от хора, които не членуват с БСП", каза тя точно преди да обяви имената.

Днес ще започнат преговорите с малките партии в коалицията "БСП-Лява България", а следващите дни ще са разговорите с АБВ и "Движение 21" на Татяна Дончева. Нинова заяви, че веднага сле пресконференцията ще се уговори с тях.

ШЕФЪТ НА ВВС ПОДАДЕ ОСТАВКА

Първият въпрос бе насочен към номинациятана ген. Румен Радев, единственият непартиец в списъка, който подаде вчера оставка като началник на Военновъздушните сили на България - каква е разликата с назначаването на Орешарски като премиер от бившият лидер Сергей Станишев?

"Разликата между решението на Станишев да предложи Пламен Орешарски и нашето да включим непартийци е следното: Станишев не попита партията, когато излъчваше кабинета. Ние попитахме партията какво иска, тя каза – широка коалиция. Ние питахме партията кои иска, тя посочи тези имена", обясни Нинова.

Тя допълни, че са спазени всички правила, избрани са хората с най-много номинации, но тя се е обадила дори на тези, които са получили само една. И отхвърли тезата, че БСП има нещо общо с оставката на Радев. Нинова специално подчерта, че отговорността за неговото издигане е лично нейна, защото тя е първата, която е предложила името му.

"Продължавам, четейки мотивите за оставката на генерала – там се казва ясно и категорично, че той е против водената политика, и не за пръв път. Той заслужава уважение за тази мъжка позиция. Да, имам неговото съгласие, днес го чух", уточни лидерката на столетницата.

Тя добави:

"Дайте ми възможност да стана министър-председател, за това не се кандидатирам за президент. Ще победя на парламентарни избори."