Бившият пилот и командир от Военно-въздушните сили Румен Радев печели с много малка преднина първия тур от президентските избори в България, по данни на екзитполовете. Така нарастват перспективите за политическа нестабилност в малката черноморска държава и стратегическа промяна към Русия, пише агенция Ройтерс.

Радев, 53-годишната номинация на опозиционната социалистическа партия, призова за вдигане на санкциите на ЕС спрямо Русия и заяви, че България трябва да минимизира риска и ограничи загубите си (бел. ред. - агенцията използва израза hedge its bets) от членството в международни съюзи.

Ройтерс съобщава, че след седмица Радев ще се изправи на балотаж срещу втората по брой гласове – Цецка Цачева, кандидат на управляващата дясноцентристка партия ГЕРБ.

Агенцията уточнява, че социологическите изследвания преди изборите са показвали, че Радев най-вероятно ще загуби първия тур, но ще спечели балотажа.

Припомнят се и думите на премиера Бойко Борисов, че ще подаде оставка, ако Цачева загуби на първия тур. Според наблюдатели дори и това да не се случи, опозиционните фракции биха се опитали да свалят неговото правителство на малцинството след президентските избори.

"Твърдо съм убедена, че министър-председателят няма причина да подава оставка", това коментира регионалният министър Лиляна Павлова, след като резултатите от екзитполовете бяха публикувани.

Според българската Конституция президентският пост е главно с церемониални (представителни) функции, но той или тя може да влияят на общественото мнение, да налагат вето на закони и да лобират за политики, добавя Ройтерс.

„Франс прес“ също отбелязва днешния изборен ден в страната.

„Българският министър-председател Бойко Борисов преживя неудобен временен неуспех на първия тур на президентските избори в неделя, тъй като резултатите от екзит половете показват, че подкрепеният от него кандидат се е разминал за малко с първото място", пише агенцията.

Отбелязва се, че засега в резултатите води ген. Румен Радев, кандидат на опозиционната социалистическа партия, разглеждана като „по-симпатизираща на Руската федерация“.

Ако резултатите от гласуването в неделя бъдат потвърдени, те задават ясен курс към балотаж на 13 ноември между 58-годишната Цачева, която засега е председател на българския парламент, и 53-годишния бивш командир на Военно-въздушните сили Радев.

И АФП припомня, че премиерът Борисов е заявил преди изборите, че ще отиде на предсрочни парламентарни избори, ако Цачева не спечели първия тур на президентския вот.

В края на изборния ден не беше ясно дали министър-председателят ще реализира предупреждението си. Възможно е той да изчака провеждането на балотажа, заключава Франс прес.