Хилъри Клинтън победи Доналд Тръмп с 4 на 2 гласа в селцето Диксвил Ноч, щата Ню Хемпшир, предаде Ройтерс.

По традиция винаги на това място се пускат първите бюлетини в деня, в който в САЩ избират президент. Изборите са днес.

Изборите в Диксвил Ноч започват винаги в 0 часа местно време (7 часа сутринта българско). Няколко часа по-късно се отварят участъците и в другите селища в страната.

В момента Диксвил Ноч има по-малко от 100 жители. Но гласуват предимно живеещите в селото служители на хотел "Балсам", където се намира избирателната секция. В началото там били регистрирани 7 души. В последните минути преди крайния срок към тях се присъединил още един човек.

4-ма гласували за Хилъри, а двама - за Тръмп. Един човек пуснал бюлетина за кандидата на Либертарианската партия Гари Джонсън. А един избирател е предпочел бившия кандидат-президент (2012) Мит Ромни. Американските закони обаче позволяват да се пускат бюлетини за хора, които не участват в изборите.

По-късно Хилъри Клинтън победи и в село Хартс Локейшън. Но пък Тръмп спечели в Милсфийлд с 16:4 гласа. Така той поведе в трите малки селца с общо 32 на 25 гласа.

Последни затварят избирателните секции в щата Аляска. Това трябва да стане в 20 часа местно време (8 часа българско време на 9 ноември).

Резултатите от днешните избори в Диксвил Ноч.

Около час преди полунощ източно американско време (5 часа сутринта българско на 9 ноември) вече би трябвало да е ясно кой ще е следващият президент на САЩ, въпреки че гласуването още няма да е приключило. До този час обаче се очаква да се знаят резултатите от ключовите щати, които ще се окажат решаващи за крайния изход.

Почти веднага след това загубилият кандидат признава поражението си. Такава е поне традицията. Точно в полунощ източно американско време го сториха кандидатите на републиканците Джон Маккейн през 2008-а и Мит Ромни през 2012 г. И двамата бяха победени от Барак Обама.

Демократът Джон Кери обаче се призна за победен едва ден по-късно през 2004 г. от Джордж Буш-младши, припомня Би Би Си.

Главните претенденти за президентския пост са кандидатите на Демократическата партия - Хилъри Клинтън, и на Републиканската - Доналд Тръмп. Кандидат на Зелените Джил Стайн, а на Либертарианската партия - Гари Джонсън. Последните двама обаче имат нищожни шансове.

Освен президент американците избират 34-ма сенатори в 100-членния Сенат, както и всички 435 конгресмени. Избират се и 12 щатски губернатори. И двете камари на Конгреса в момента мнозинство имат републиканците.

Гражданите на САЩ гласуват и на общо 155 законодателни инициативи в различни щати. Най-много на брой те са в Калифорния, като сред тях са отмяна на смъртното наказание, а също така и по-бързо екзекутиране на 741 вече осъдени. В Алабама решават въпроси от финансирането на парковете с бюджетни средства до установяване на възрастта, на която може да се заема избираема длъжност.