Бившият футболен съдия Момчил Врайков е осъден ефективно на година и половина затвор от Окръжния съд в Пловдив за източване на банкови карти, съобщава marica.bg.

Врайков е признат за виновен, въпреки че през цялото време в хода на делото и с последната си дума твърдеше, че с подправянето на платежните документи за кражбата на чужди пари се е занимавал убитият бизнесмен Димитър Стоянов-Лудия, който след това го натопил.

Въпреки че присъдата е ефективна, на този етап Врайков остава на свобода с мярка подписка, защото съдът не счита, че има опасност да се укрие.

През 2012 г. Врайков бе обявен за издирване от ирландските власти за източване на милиони евро от чужди банкови сметки.

А не много преди това бившият военен старшина от Белене бе считан за един от най-добрите български съдии. Предричаха му и бляскава международна кариера. Вройков бе взет под крилото си от кума на Христо Стоичков - Атанас Узунов, който е последният ни рефер, ръководил големи мачове в Европа.

Врайков стана международен съдия, но два пъти се провали на езиков тест и бе "разжалван". Последваха ред скандали и в българското първенство, включително обвинения за корупция.