Премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев пратиха почти идентични поздравителни писма към новоизбрания за президент на САЩ Доналд Тръмп.

"Убеден съм, че единствено с общи усилия бихме могли активно и успешно да противодействаме на съвременните предизвикателства и заплахи и да се стремим към постигането на по-безопасен и по-обединен свят. България и САЩ споделят общи виждания и близки оценки по най-важните световни събития, което намира израз в тясното ни взаимодействие като стратегически партньори", пише държавният глава към своя бъдещ колега.

Плевнелиев коментира още, че се надява да продължат взаимодействията по отношение на "ключовите области "Сигурност и отбрана", енергийна сигурност, борба с тероризма". Т

Тръмп многократно заявяваше по време на кампанията, че съюзниците на САЩ трябва да дават повече пари за собствената си сигурност. Дори обяви, че ако Русия нападне членовете на НАТО в Прибалтика, ще помогне, само ако са си платили задълженията към Алианса.

"Ценя изключително високо достигнатото ниво на приятелство и стратегическо партньорство между нашите две страни. Искрено вярвам, че при Вашата администрация България и САЩ ще продължат да надграждат постигнатото", пише пък Бойко Борисов.

Той също отбелязва отличното сътрудничество между България и САЩ в отбраната, борбата с тероризма и организираната престъпност. Благодари и за полученото съдействие за модернизация на въоръжените ни сили.

Както президентът, така и премиерът отбелязват надежда за падане на визовите ограничения за българите в САЩ, което ще подобри "възможностите за преки връзки между гражданите на двете страни".