Участвалите на олимпиадата в Рио де Жанейро наши стрелци Антон Ризов, Самуил Донков и Антоанета Бонева застанаха на рубежа в тазгодишното издание на турнира “Софарма” в столичния комплекс "Гео Милев". В надпреварата заявки са подали над 70 стрелци от 14 клуба в цяла България. Както вече писахме, турнирът носи точки за покриване на нормативите за участие в европейското първенство по спортна стрелба в Марибор, Словения.

Състезанието по стрелба с пневматично оръжие продължава до 12 ноември. За втора поредна година фармацевтична компания “Софарма” АД, съвместно със стрелкови клуб “Левски-Софарма”, организират турнира, който има за цел да покаже, че спортът е един от начините да се изгради свободно от зависимости общество с висока здравна култура.

“Турнирът “Софарма” е важен за всички, които биха могли да покрият норматив за европейското първенство, освен това в подготвителния сезон е от значение да имаме повече стартове, за да се трупа опит. Аз лично участвам в тези турнири, за да свикна с новия пистолет и да си доизградя модела на стрелба, коментира Антоанета Бонева. - За стрелбата е много важно да се популяризира, за да може този спорт да има бъдеще и децата да се запалят да тренират, а това се случва именно чрез турнири като "Софарма"."

Надпреварата събира стрелците с пистолет и пушка при мъжете, жените, юношите и девойките. Антон Ризов, Самуил Донков и Антоанета Бонева участваха в турнира “Софарма” и през 2015 г. Тогава европейският шампион Антон Ризов спечели титлата на пушка, а Самуил Донков и Антоанета Бонева си тръгнаха със злато на пистолет.

Стрелбата с пистолет започва днес, на 11 ноември, а битката за медалите в стрелбата с пушка ще бъде на 12 ноември, събота.

Клубовете, с представители на турнира, са: ЦСКА и “Левски-Софарма” от София, “АП Спорт” и “Етър-100” от Велико Търново, “Севтополис” (Казанлък), “Стрелба” (Варна), “Тракия” (Пловдив), “Дунав” (Русе), “Снайпер 92” (Силистра), “Светкавица” (Търговище), “Санел” (Сандански), “Пирин” (Благоевград) и “Калоян Ив” (Перник).

Днес от 18:30 часа в стрелковия комплекс “Гео Милев” за втора година се организира и турнирът за медии “Не-Димящи дула” с подкрепата на Tabex®. Журналистите ще премерят сили в стрелбата с пневматичното оръжие. За да им помогнат, така както Tabex® помага на пушачите в борбата с тютюопушенето, до тях ще застанат най-добрите български стрелкини Мария Гроздева и Антоанета Бонева.

Целта на този турнир е представителите на медиите да покажат на обществото, че вредният навик може да бъде преборен, чрез активно спортуване и здравословен начин на живот.