Руски експерти са били във връзка с някои членове от екипа на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп по време на предизборната му кампания.

Това съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде АП.

По време на кампанията политици в САЩ обвиняваха Русия, че е хаквала електронната поща на Демократическата партия на САЩ. Според тях Кремъл по този начин искал да повлияе на изборите в полза на Тръмп. Самият Тръмп неведнъж изказа възхищение от руския лидер Владимир Путин.

"Наши експерти, наши специалисти по САЩ, по международни проблеми, разбира се, непрекъснато разговарят с американските си колеги тук, включително с тези от екипа на Тръмп, - каза Песков в интервю за АП в Ню Йорк, където се намира в момента - Подобни контакти са съвсем естествени, съвсем нормални. Съвсем естествено е руските експерти да търсят диалог с хора от различни лагери, за да разберат какви са основните течения, главните тенденции и нюансите, позициите на различните партии и лагери тук, в САЩ."

По-рано за руски контакти с хора от екипа на Тръмп преди изборите говори и зам. външният министър Сергей Рябков.

"Ние, разбира се, ще продължим тези контакти и след изборите", каза Рябков, цитиран от Интерфакс.

Хоуп Хикс - говорителката на Тръмп, обаче отрече да е имало такива контакти.

"Такова нещо никога не се е случвало. Нашият предизборен щаб не е имал никакви контакти с никакви чуждестранни институции по време на кампанията", каза тя.