Проруският кандидат Игор Додон спечели победа на втория тур на президентските избори в Молдова, предаде Нюз.Ру.

Лидерът на Партията на социалистите (ПС) победи прозападната Мая Санду от Партията на действието и солидарността (ПДС). Още преди обявяването на официалните резултати той обяви победата си на специално свикана пресконференция.

"Ще бъда президент на всички - на левите и десните, на тези, които искат в ЕС, и които искат да са до Русия", каза Додон.

Той бил убеден в успеха си, тъй като хората в Молдова били уморени от 7-годишното управление на коалицията на проевропейските партии. То донесло мизерия, корупция и беззаконие.

Игор Додон допълни, че първото му посещение като президент ще бъде в Москва. Там той ще инициира разработването и подписването на споразумение за стратегическо партньорство между Москва и Кишинев.

Мая Санду обвини за загубата си молдовското външно министерство и поиска неговата и на ЦИК оставка. Според нея ведомството умишлено намалило броя на секциите в чужбина. Високата активност на вота на молдовските граждани зад граница, най-вече сред живеещите в страни от ЕС, не на шега разтревожиха вчера проруските активисти.

Това бяха първите от 20 години насам преки президентски избори в бившата съветска република. Последният държавен глава бе избран на вот през 1996 г. От 2000 до 2012 г. президентите бяха избирани от парламента. После конституцията бе променена.