"Това бе типична за руските държавни чиновници схема."

Така руският експерт Михаил Крутихин коментира специално за Клуб Z ареста на министъра на икономическото развитие Алексей Улюкаев. Крутихин е руски специалист по енергийните въпроси и съсобственик на енергийния холдинг RusEnergy.

Според официалните съобщения Алексей Улюкаев е задържанв в момента, в който получил подкуп от 2 милиона долара.  Парите били в замяна за дадена положителна оценка, която позволила на контролираната от Кремъл петролна компания "Роснефт" да закупи държавния пакет акции на компанията "Башнефт".

"Улюкаев разбираше (и заявяваше публично), че придобиването на контролния пакет в "Башнефт" от страна на "Роснефт" не е никаква "приватизация". Парите, платени от "Роснефт", просто ще бъдат взети назаем от нейните си данъци и дивиденти. Но по нечия молба "отгоре" министърът даде съгласието си за тази машинация и, както сега е прието, очакваше възваграждение за такова неправомерно решение, т.е. нащо да му "бутнат". Той не подозираше, че парите ще дойдат от следящите го ФСБ и Следствен комитет", коментира Крутихин.

Парите, платени от "Роснефт", са 330 милиарда рубли, или 5 милиарда долара.

Според Крутихин случаят отразява съперничеството между различни групировки в руския елит, приемащ реалните решения в икономиката. Улюкаев опитал да се свърже с някого от покровителите си, но не успял.

"Трябва да се има предвид, че министрите в Русия са "разходен материал", обобщава Крутихин.

И изтъква, че правителството на Дмитрий Медведев в действителност не може да взема важни решения. Всичко се решава в обкръжението на президентта Владимир Путин.