Оставката на втория кабинет на Бойко Борисов бе гласувана от парламента. 218 депутати бяха "за", нито един не бе "против", а двама от ГЕРБ гласуваха "взъдържал се".

Преди това премиерът Борисов произнесе кратко слово, след като официално обяви пред парламента, че подава оставка. Първото, което направи, е да честити на победителите на президентските избори.

"Аз толкова честни избори не си спомням", заяви Борисов.

И призна, че е очаквал кабинетът да изкара максимум 1 година, припомняйки трудностите около неговото създаване.

"Аз си знам какво ми е било 2 години", каза Борисов.

Той изтъкна, че правителството е положило максимум усилия, че за третото тримесечие сме втори в Европа по ръст на икономиката, но призна, че "сигурно има много неща, които не сме свършили".

"Вотът в неделя даде ясно да се разбере, че обществото иска промяна. Управлението се дава от народа. Народът в неделя каза - търсете друг начин. Нямам претенциите, че всичко, което сме правили незаменимо, нито че ние сме незаменими. Искам да помоля новото мнозинство, новите, получили моралното право - поемете още сега, направете консултации с президента Плевнелиев, направете служебно правителство, което да изкара до изборите. Успокойте държавата и управлявайте. Каквото има необходимост максимално ще бъдем конструктивни. Моят съвет към всички политически партии е да чуят хората какво са казали на референдума. Това е волята на народа", каза още Борисов.

Борисов заяви, че ГЕРБ остава на разположение на обществото ако то един ден прецени, че партията отново може да работи за него.

Веднага след като изнесе словото си премиерът излезе от пленарната зала, а малко след това напусна и сградата на парламента.

Всички основни партии заявиха, че оставката ще бъде приета.

 

"Когато гласувате бюджета една голяма молба имам към вас. Pопулизмът вече взима страховит връх сред политическата класа. Mного от предложенията към бюджета са популистки, ако тези предложения станат факт, на годишна база ще губи бюджета около 3 млрд. Ще счупите държавата накрая", каза още Борисов.

И подчерта, че доходите по времето на правителството му са се вдигнали с 11 %. Премиерът отчете,че системните партии не са за един ден. 

Борисов подаде оставка заради загубата на президентските избори.

"Бяхме успешни. Хората трябва да разберат, че могат да харчат само толкова, колкото изкарат. Бюджетът ще се използва за популистки решения, ние ще се противопоставим. Бях на мнение, че не бива да се бърза с оставката, но загубата на изборите е толкова категорична, че нямаме възможност за претенции".

Това каза на влизане в парламента финансовият министър Владислав Горанов.