Оставката на правителството бе предшествана от дискусия, в която се включиха почти всички парламентарни групи.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов призова ГЕРБ да състави ново правителство, но с друг премиер.

"Когато президентът ви възложи мандат за съставяне на правителство, съставете го в почти същия състав, но с друг премиер", каза Симеонов.

Той апелира към ГЕРБ да извърши това, което хората очакват от партията и да го направи в името на благополучието. Според него с това ще се отговори на българския избирател, защото няма нищо общо между президентските и парламентарните избори.

"БСП Лява България ще гласува за оставката на правителството. Загубихте категорично изборите, а ние спечелихме категорично тези избори, не сами, разбира се, а заедно с народа си".

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея партията е проявила мъдрост като е издигнала надпартиен кандидат, но победата не е повод за самодоволство.

"Вие не направихте нищо, за да има икономика. Европарите изтекоха в магистрали, а не в производство", обърна се Нинова към правителството.

БСП си поставяла за задача да даде алтернатива на народа си. Нинова заяви, че БСП остава опозиция в този парламент и няма да подкрепи бюджета.

"За съжаление вие не направихте нищо, за да има производство и икономика. Доходите не мръднаха, а бедността растеше. Ударихте дъното като заменихте "Под игото" с "Робинзон Крузо". Но най-много сгрешихте, като отнехте чувството за достойнство на народа, а вие направихте това с решението да смените Ирина Бокова с Кристалина Георгива, с решението многократно да увеличите санкциите срещу Русия", каза Нинова.

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан постави въпроса за това дали следващите избори не трябва да бъдат за Велино народно събрание.

Последен думата взе зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Бяхме искрени, застанахме пред хората, министрите дадоха прозрачност на своите политики и съм убеден, че това ще бъде оценено по достойнство и в следващите парламентарни избори, когато вярвам, че хората ще вземат правилното решение, водени от интересите на България", каза Цветанов.

Той заяви, че ГЕРБ няма да участва в популистки сценарии.

 "Ще бъдем искрени, ще предложим управленска програма и ще имаме ясна позиция за Крим, за санкциите срещу Русия и в никакъв случай няма да си играем със страховете на хората. България е част от силна обединена Европа и най-силният ни стратегически партньор е САЩ", заяви Цветанов.

И изтъкна, че ГЕРБ е единствената партия в годините на прехода, която не е била подвластна на ДПС. Цветанов изтъкна, че един политик от Реформаторския блок. визирайки очевидно Радан Кънев, не е мислил за интересите на България, а за собствения си политически проект.

"Не се заблуждавайте, победители в тези избори няма, победители са само донякъде Патриотичния фронт, както и новият бъдещ проект на Веселин Марешки", каза още Цветан Цветанов.