"Ако ГЕРБ се разделя сега с управлението то е защото отказа да скъса опашката си. Дебела свинска опашка".

Това каза лидерът на ДСБ Радан Кънев в лично обяснение към зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов Това стана по време на дебатите за оставка на правителството. Според Кънев основната причина за края на кабинета е отказът от реформи. А докато ДСБ било в управлението ГЕРБ намирало други мнозинства, за да прокарва решения, които противоречат на реформите.

В словото си преди това лидерът на ДСБ заяви, че България влиза в петата година на политическа криза.

"Хората виждат построеното, но и откраднотото и безнаказаното", изтъкна Кънев.

Според него политическата криза се дължи на един и същи проблем при различни управления, с различна политическа ориентация и качество на политическа дейност.

"Три правителства вече са си тръгвали от властта в условия на благоприятна икономическа конюнктура и прилично справяне с икономическите предизвикателства", припомни Кънев.

В това число той добави и кабинетите на Иван Костов и Симеон Сакскобургготски. Според Кънев основният проблем е системното поставяне на партийния пред националния интерес в управлението - както по отношение на съдебната ситема, така и по отношение на администрацията.

"Съсредоточаване в името на укрепването на партийната власт на всички правомощия в едни ръце. Това предизвиква вълната от недоволства, независимо как върви икономиката", каза Кънев.

Той припомни, че преди 3 години е предложил двугодишен мандат на парламента и избори за ВНС, заедно с президентските.

"Ако тогава си бяхме стиснали ръцете, днес щяхме да имаме десен президент и ВНС с дясно мнозинство", смята Кънев.

И допълни, че сега пак се говори за ВНС, но заради политически инат. Кънев посочи, че при тежка изборна загуба оставка подават партийният лидер и шефът на щаба, но не и премиерът. Според него политиците трябва да си избият от главата възможността за популистка кампания.

Според Кънев е абсурд да се правят предсрочни избори по старата система и трябва да има промени заради референдума. Той се обяви за национална пътна карта за свикване на ВНС. И призова за ясно национално съгласие какво прави от тук нататък България като член на Северноатлантическия пакт, защото по време на кампанията са се породили тежки съмнения колко сериозен и отговорен член на НАТО сме.