Сенаторката от Демократическата партия Барбара Боксър внесе за разглеждане проект, който предвижда премахване на Избирателна колегия и преход към преки избори за президент в САЩ, предаде телевизия Фокс нюз.

Тя нарече "остаряла и недемократична" настоящата избирателна система.

"Ние сме единствената страна в света, в която човек може да получи повече гласове и все пак да загуби президентските избори", заяви Боксър.

Гласоподавателите в САЩ избират не президента, а електори. Това са 538-те членове на Избирателната колегия. Те са от всички щати и са разпределени според тяхното население. Именно в колегията на изборите надделя Тръмп.

Колегията официално избира новия държавен глава през декември. Нейният вот е предопределен от съотношението на електорите, излъчени от народния вот от общите избори.

Резултатите от изборите на 8 ноември показват, че Хилъри Клинтън е получила с над 1 милион гласа повече от съперника си Доналд Тръмп. Двустепенната изборна система обаче поднесе победата на Тръмп.

Малко преди публикуването на окончателните данни Хилъри Клинтън има 61 993 136 гласа на гражданите срещу 60 948 837 за Тръмп.

Подобни несъответствия са се случвали неведнъж в САЩ.

Шансовете законпроектът на Барбара Боксър да бъде гласуван са минимални, тъй като повечето места в Сената, както и в Камарата на представителите, принадлежат на републиканците.