Излъченото интервю на Леонид Решетников, въпреки усилията да бъде потиснато информационно, няма как да не предизвика политическа сеизмика.

Отначало се опитаха да принизят неговото значение - пенсионер, не знае какво говори. След като стана ясно, че ръководения от него РИСИ е цивилната или открита част на Службата за външно разузнаване на Русия, която обслужва информационно и аналитично всички топ нива в руското ръководство, започнаха да търсят обходни пътища. И това, което видяхте при госпожа Нинова е последният рубеж на защита - отричането на очевидното.

Вие на кого вярвате за срещата и за обсъждането на кандидатурата на Радев - на Решетников или на Нинова? Принципът "Отричай до последно" е стар комунистически метод за справяне с психологичекия стрес, породен от дилемата между действителност и действия.

Но членовете на БСП имат друг проблем - на кого да вярват - на съветския другар или на по-малкия брат, в случая сестра?

В мафията последната линия на защита е отричането на фактите, докато се стигне до положението "моята дума - срещу твоята". И тогава съдът се обръща към т.нар. circumstantial evidence - косвени доказателства.

Да видим.

Забележете, че в интервюто Решетников не само потвърди за пореден път факта на срещата, но той даде изключителна подробност - това, че към момента на разговора с Нинова тя е признала, че не се е познавала с генерал Радев, като е споделила бъдещо намерение, което се реализира. Това той няма откъде да знае, освен от самата Нинова.

Ако си спомняте разказаната от самата нея история за отношенията им с генерал Радев - едно към едно съвпада с тезата на Решетников.

Да видим и по-общите развития като доказателства, че Решетников отразява достоверно процеси, намерения и планове на Кремъл, които се реализират при посредничеството на новия президент, БСП и неговия лидер.

Изтече информация от "Позитано", че привикват "президента на всички българи" на форум на БСП (днес сутринта генерал Радев взе участие в пленума на БСП - б.р.), която спешно бе заметена с уволнение на... пианиста - техническия сътрудник. И за децата е ясно, че програмата се прави от нейните колеги по изпълнително бюро, а те трудно ще тръгнат да импровизират. Това отново е контекста на достоверността на нейните думи и съвпадението с нейните дела.

Новият руски посланик казва, че веднага щом дошъл и кабинетът паднал, флиртувайки, че няма общо с това, но изрично подчертавайки, че ще работи с новия президент Радев (като, че ли посланик има друга алтернатива), без да спомене правителство и парламент.

Прокуратурата отново прибягна до политически репресии (Ненчев, Москов), което се вмества в това, което Решетников каза, че в България е нужна "зачистка" на прозападния елит.

Националистите и трафикантите (те са свързани по метода "Атака"-ДПС) провокираха "бунта" в Харманли (за да потиснат информационно скандала с Решетников-Нинова-Радева).

Борисов налага нов договор с МиГ-29, а проектът за модернизация и покупка на нов самолет е на "трупчета" - всичко което потвърждава духа на казаното от Решетников и тезата, че Русия е успяла да предотврати и отложи за неопроделен период от време излизането от зависимост от руска бойна техника - скрита предизборна теза на генерал Радев и устойчива теза на БСП и нейните генерали.

Направете си труда и вижте хронологията на визитите в Москва, на срещата у нас, за която Решетников говори, след което Нинова обявява издигането на генерал Радев за кандидат на БСП.

И още нещо много важно - нали не мислите, че след като тя не го е познавала, ще се реши да го предложи за кандидат за президент само с една среща? Или по-скоро други кръгове, които са го познавали добре (сред тях и външни, за които Решетников подсказва), просто са я били убедили и формалната среща с Радев е потвърдила вече взето другаде решение? Или пък, че Радев е бил изненадан.

И на този фон Нинова отрича, че се е срещала с Решетников, въпреки подробностите и конкретиката, която руският генерал от разузнаването даде? Как да не си спомним за големия Петко Бочаров - "да, ама не".

Тя играе вабанк и разчита, че руският генерал няма да натисне докрай и да изобличи лъжата й, защото ще срине нейната кариера, а без БСП планът за политическо завладяване на България през парламентарните избори е обречен. Доколкото разбирам това е естеството на "консултациите", които са проведени през последните дни между Москва и София - "Позитано".

Знаете ли кое е най-странно - ГЕРБ мълчи по въпроса, след като темата за интегритета на лидера на БСП е от ключово значение и повод за конкретни политически действия? Подобно джентълменство може да има само едно обяснение. Остават неизвестни имената на другите лидери на партии, които са се срещали с Решетников? Да не би лидерът на ГЕРБ да е сред тях? Или на АБВ? Или на националистите? Журналистите питат плахо? Медиите, с малки изключения подминават темата и ни занимават с риалити формат - Борисов отиде в Харманли, Борисов се върна от Харманли, Борисов отново отиде в Харманли, Борисов се срещна с хикс, игрек, зет и т.н.

А полицаите бият за назидание на българите - да се сещат и да не протестират. Ако им сменят ориентацията.

Да ми казвате, че Решетников, шефът на "аналитичния щит" на Русия, която е пленила моята родина и партийни шефове в нея, не знае или не казва истината?

Теоретично всичко е възможно, но ако една птица квака като патка, ходи като патка и изглежда като патка, то вероятността да е патка е много голяма.

-----

* Препечатваме коментара от блога на автора.