"През целия период след падането на КТБ Бойко Борисов непрекъснато пращаше послания, че ще я спаси."

Това казва Цветан Василев в последната трета част от интервюто си пред Сашо Диков и Би Ай Телевизия, излъчено днес. Той напомня, че говори за юни, 2014 г., когато Борисов още е в опозиция, но вече било ясно, че ще има предсрочни парламентарни избори.

Към днешна дата обаче вече не му пращали "емисари" - последните такива били през лятото на 2014 г. "със срамни и неприлични предложения". Според него са искали или да го направят слуга, или да го ликвидират „каквито данни има достатъчно”.

Той отново припомня, че по онова време имал предложения за спасяването на КТБ, когато основните активи на банката още били свободни от всякакви обременености. То става и преди цесиите, които съвсем „изопачили картината в банката” - част от активите преминали в чужди ръце на много подценена стойност.

"Искров беше на ръчно управление на прокуратурата и Пеевски. Очевидно той никога не е изказвал своето собствено мнение”, казва Василев по адрес на бившия управител на БНБ.

Според банкера, който все още чака сръбски съд да се произнесе за екстрадиционната му процедура, „са му готвили нещо подобно” на случая, когато Славчо Христов (сочен за банкера на правителството на Иван Костов, б.р.) за една нощ прехвърля банката си на Цветелина Бориславова.

Василев твърди, че затова бил съшит и сценарият с тримата „убийци” на Пеевски, които уж той пратил (случаят падна още тогава, когато съдът не намери нито едно доказателство дори за да им вземе мярка за неотклонение. Прократурата обаче вече бе влязла в офисите на КТБ, б.р.).

„Тяхната крайна цел беше да предизвикат паника и да поставят банката на колене, за да влязат вътре,” смята Василев. А на въпрос на водещия - дали са щели, ако беше останал в България и го вкарат в ареста, за една нощ да го накарат да припише всичкото си имущество, той казва:

„... А и не само това – имат опит – Мишо Бирата... Има такива опити много.” (Михаил Михов, шеф на федерацията по баскетбол и собственик на “Леденика”, умира изненадващо в хотела "Правец ризорт" на Валентин Златев през 2011 г. После почина и жена му, б.р.). На напомнянето на Диков ".. че Бирата е умрял след бурна любовна нощ", Цветан Василев казва: „Да. Сигурно...Сигурно.”

"Сега се разбра, че Пеевски искал да става и банкер – през Фуат Гювен и "Демир банк" кандидатстваха за "Виктория". Оказа се, че Пеевски искал да става собственик на „Техномаркет”.  Между другото, (финансовият министър Власдислав) Горанов защо не провери точно как неговите хора са проспали 85 % от „Техномаркет” да преминат в собственост на Миролио, без Миролио да е дал един лев?

„Техномаркет” е изгубен актив за банката, придобит от Пеевски", заключава той.

Бившият банкер дава същия пример и с „Домо”-Румъния - третата по големина верига за битова електроника и кухненско оборудване в съседната държава с продажби от над 200 млн. евро годишно - Василев се учудва как така до днес "също една стотинка не е влязла в банката".

ЗА СИНДИЦИТЕ

Относно синдиците, които управляват КТБ в момента, той казва, че са назначени „от кол и въже” и че е смешен аргуметът на министър Владислав Горанов – че са избирани от Троян, за да няма натиск върху тях. А то е за да са близки на Мондешки и адвокат Алексанъдр Ангелов (юристът на Пеевски, б р.).

"Те в момента харчат 3 пъти и половина повече, отколкото банката е имала административно-управленски разходи, когато е била работещо предприятие с 60 млн. лв. нетна печалба", възмущава се обвиняемият банкер.

Спорд него има сигнали, че трезорът се източва и чрез фиктивно завеждане на искове срещу длъжници, които отиват у "правилните" юридически кантори - така били отклонени над 120 млн. лв. само за правни разходи. Канторите се избират неслучайно, а според Василев това би могло да се върши от юристите на самата банка. Той говори и за свързаност – че има доказателства, че част от тези разходи се връщат към тези, които контролират синдиците.

"Да направят внезапна данъчна проверка на тези кантори. 75% от парите за правни разходи са отишли обратно при Пеевски и другите контрольори на несъстоятелността", твърди банкерът-изгнаник.

ЗА АДВОКАТ МОМЧИЛ МОНДЕШКИ

Той коментира адвоката от старозагорската колегия, който "очевидно е човекът, който е бил касичка на Владимра Янева". И Василев твърди, че топлите връзки между Мондешки (третият човек от записите на "Двете каки", освен Владимира Янева и Ченалова, б.р.) и Александър Ангелов са факт много преди "удара по банката".

На забележка на водещия за "легендарното" интервю на Мондешки в "Труд", в което той твърди, че тримата просто сядат в студио и си измислят компромати за Цацаров и Борисов, коментарът е:

„То идиот може да излезе само с идиотска концепция! Кой да му повярва, че се събрали тримата да правят радиопиеска?! А освен това аз не съм фен на никой от тях – още повече, че Чаналова е съдийката, която обяви несъстоятелността на ТЦ-ИМЕ (най-"емблематичната" фирма от портфейла на Василев, б.р.), с което те парираха възможността за управление на актива „Виваком”... Но във всички случаи това, което се говори в тази "радиопиеска", очевидно засяга дълбоко нещата, свързани със степента на поквареност на т. нар. правосъдна и правораздавателна система.”

Той напомня, че макар да го е яд за нейното решение навремето, Ченалова е подала сигнали до Европейската комисия и сега я подкерпя. "Всеки човек има право на своя катарзис", заключава бившият банкер.

ЗА ЦАЦАРОВ

"Не мога да знам с какво държат Цацаров, но очевидно Цацаров не е свободен човек в решенията си", казва Василев на въпрос за главния прокурор.

Той се зарича, че не е финансирал избирането на Цацаров, а "... ако го е финансирал, го е финансирал Пеевски". Сашо Диков напомня "градската легенда", че са платени едни 5 млн., за да стане бившият пловдивски съдия главен прокурор.

"Но това не е единственият проблем. Финансирането на избора не означава вярност и лоялност докрай.

Аз пак казвам, че първоначално човекът на Пеевски беше Бойко Найденов – това лесно може да се проследи, защото после отиде в "Дореко Комерс", "Дореко Секюрити" - в неговите компании. И е факт, че на един етап двата лагера, разбирай – Борисов-Цветанов от една страна и Пеевски от друга, намериха своя избор в сегашния главен прокурор. Каква е била цената на това споразумение, аз не знам – нито съм участвал във финанисарането. Но е очевидно, че главният прокурор съвестно изпълнява своите ангажименти към двата лагера."

ЗА БОРИСОВ

Банкерът описва мечтата на Борисов като "голям шлем" в противовес на основните правила за разделение на властите:

"Да изнудваш, че ще хвърлиш оставка, че ще хвърлиш страната в хаос, че кметовете ти ще подадат оставка, само защото народът не е избрал твоя кандидат за президент... При орязаните функции на президента това осначава само едно: самозабравяне.”

"Сега му е времето да кажа, че през май 2016 г беше направена презентация на една от водещите американски фирми пред Държавния департамент. И лайтмотивът на тази презентация пред Държавния департамент на Щатите беше, че КТБ е класически случай на "корпорейт рейдинг" – корпоративно рейдърство. Което означава заграбване, обсебване на активи на бизнес или политически конкурент с помощта на държавните институции", обяви още той.

Към днешна дата изгнаникът казва, че води две дела в Страсбург срещу държавата за отказ от правосъдие и че не е оптимист - смята, че в България трява да се променят политически нещата, за да има шанс за справедлив съдебен процес. Иначе неговите показания никой не желае да изслуша.

„Моите морални ментори са хора дотука омърсени от мръсотия, от подлости, от гнусотия, от интриги. И то само заради едно – само заради завист”, казва Василев.

Накрая той показва извлечения за искане на сметки, от които са описани искащите  - правната кантора „Шурти и Вал”, която е оформяла и цялата сделка по Булгартабак. Има имената на Василев, на двамата собственици на „Винпром Пещера”, но и на Ирена Кръстева.

"И същият този Шурти се появи като собственик на „Карано инвестмънт”, който купи бившя Полиграфисеки комбинат в София - бивша собственост на двата вестника "Труд" и "24 часа". После нека ди си говорим, че господинът Пеевски и майка му не са имали и нямат нищо общо нито с "Булгартабак", нито с Полиграфическия комбинат", казва Василев.

Той прави и още един "медиен" коментар - нарича искането за екстрадиция, което прокуратурата изпратила в Сърбия - "памфлет в стил "Уикенд", или в стил Ивайло Крачунов и Димитър Златков".

И намеква, че чужда прокуратура в момента се занимава с международно пране на мръсни пари и с депутата от ДПС:

"Между другото, Пеевски в момента използва тази ситуация и през фиктивни операции по покупко-продажба на активи изнася активите си към една компания, регистрирана в Дубай. А пък вкарва всякакъв вид мръсни пари като доказан доход на себе си и на семейството си в България. 

За това нещо обаче в момента работи външна прокуратура, понеже господата в България считат, че той е чист като ангел.

Обществото има още да научава много неща за работата в кавички на двата клана.

Чуждите разследващи институции вярвам, че ще стигнат до истината за внезапното забогатяване на Делян Пеевски. Който до 2013-а година има една декларация за незнам-колко хиляди лева... А сега се води най-успелият инвеститор и бизнесмен в България."