Посолството на САЩ в София започна да приема предложения за 2017 г. за участие в „Посланически фонд за опазване на културното наследство“ (ПФОКН). Това е програма, в която на конкурентен принцип в световен мащаб участват проекти за съхранение на културното наследство. 

Финансовата подкрепа е в тези три категории:

- Културни обекти, включително (но не само) исторически сгради и места, религиозни обекти, паметници и археологически обекти.

- Предмети на културата и колекции от музеи, културни обекти или от други подобни институции, сред които археологически и етнографски предмети, картини, скулптури, ръкописи, фотографски и филмови колекции, както и обща музейна консервационна  дейност.

- Форми на традиционната културна изява, включително традиционна музика, ритуали, знания, езици, танц, драма и занаят

Миналогодишните проекти бяха между 21 400 до 140 000 долара, се казва в съобщението от посолството.

Получателите на субсидии могат да бъдат неправителствени организации, музеи, Министерството на културата или сродни на тях институции с нетърговска дейност.

Как да кандидатствате? Информация за специфичните изисквания към предложенията и адреса, на който те да бъдат изпращани, ще намерите на уебсайта на Посолството на САЩ. 

Крайният срок е 2 януари, 2017 г.

Посланическият фонд за опазване на културното наследство е създаден от правителството на САЩ през 2001 г., за да подпомага опазването на културното наследство по целия свят. От 2001 г. Фондът е предоставил субсидии за над 700 проекта в над 120 страни. Всяка година американските посолства по света събират предложения за проекти.

От 2002 г. насам ПФОКН е предоставил 900 380 долара за български културни обекти.

Сред спонсорираните проекти в България са:  консервацията на две християнски гробници от края на 4-ти век, преместени от централната част на София в Националния исторически музей;  консервацията на тракийската гробница от 4-ти век пр.н.е. в могилата Крън II в Долината на тракийските царе; реставрацията на Куршум джамия от 17-ти век в Силистра; консервацията на антични подови мозайки от древната провинциална столица Филипополис от 3-ти век (днешен Пловдив) ; консервацията на църквата „Св. Тодор” от 11-ти век в Бобошево;  и консервацията на библиотеката и джамията на Осман Пазвантоглу от началото на 19-ти век във Видин. 

Повече информация може да намерите на: https://photos.state.gov/libraries/bulgaria/231771/PDFs/AFCP_Flyer2017.pdf