Задържан е 51-годишен германец ислямист, работил в Службата за защита на конституцията (BfV), както се нарича контраразузнаването на ФРГ, потвърди днес говорител на спецслужбата изтекла в медиите информация. В момента арестуваният се намира в следствен затвор и е направил първи самопризнания. Случаят е поверен на прокуратурата в Дюсердорф, столица на федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия, на чиято територия се намира Кьолн. Точно там е централата на контраразузнаването, която приелият през 2014 г. исляма агент е възнамерявал да взриви.

Според «Шпигел» къртицата е направила самопризнания в тази посока. Намеренията му били да взриви централната сграда от комплекса на контраразузнавателната служба, където се намира нейното ръководство. Поради тази причина той е разследван за подготовка на опасен акт на насилие, застрашаващ устоите на държавата.

Наред с това заподозреният в подготовка на тежко престъпление под фалшиво име е издавал по интернет секретна служебна информация.

«Той е направил опит да изнесе чувствителни информации за BfV, които биха могли да доведат до застрашаване на службата», гласи официалното съобщение. На езика на разузнаването «чувствителни» означава строго секретни информации.

Разкрива се още, че по професия мъжът е бил банков служител, женен и с деца. Той е бил назначен в BfV през април т. г. Задачата му е била да наблюдава ислямистката сцена в Германия и да набира разузнавателна информация. По време на процедурата по одобряване и по-късно при обучението му при него не се забелязвало подозрително поведение. В същото време обаче той е трупал служебни тайни. При обиск са намерени флашки със запаметени служебни тайни от рода на предстоящи секретни операции на контраразузнаването – какви и къде ще бъдат осъществени. Къртицата ги е предавала на свой партньор по интернет през различни акаунти с фалшиви имена, твърди «Шпигел», позовавайки се на поркуратурата в Дюселдорф.

Издайникът обаче е давал да се разбере, че е служител на BfV и е твърдял, че има възможност да вкара в контраразузнавателната служба свои съмишленици и така да се осъществи атентат срещу “неверниците”. Това било повеля на Аллах.

Това, което къртицата не е знаела е, че партньорът му в чата всъщност е бил служител на BfV.

Така преди един месец двойният живот на шпионина е бил разкрит и е започнало строгото му наблюдение за събиране на достатъчно доказателства за престъпна дейност.

До този момент няма улики, че престъпникът е контактувал в глобалната мрежа и с други свои съмишленици.

Твърди се, че дори семейството на арестувания не е знаело, че той е приел исляма. Според сегашните разкрития това е станало по телефон през 2014 г. В телефонния разговор той се е врекъл във вечна вярност към Аллах пред салафисткия проповедник Мохамед Махмуд. По това време той пръскаше ислямистка зараза предимно в Берлин. Малко преди да бъде задържан напусна Германия и по данни на разузнаването в момента се бие в Сирия на страната на “Даеш”.

Напоследък вниманието на контраразузнаването все повече се фокусира върху предотвратяване на ислямистка заплаха и особено към салафистката сцена. По официални данни под наблюдение са 9200 привърженици на това крайно консервативно течение.

Преди две седмици беше проведена мащабна полицейска акция в цяла Германия. Претърсени бях близо 200 жилища и офиси на лица от ислямисткото сдружение “Истинската религия”. Тогава то беше забранено със заповед на вътрешния министър Томас де Мезиер. Което не означава, че ислямистите няма да се прегрупират и да продължат престъпната си дейност.