Не става дума за онзи въпрос от лятото на 2013 година. Тогава граждани и политици питаха: "Кой предложи Пеевски?" Едни искрено се интересуваха от конкретния отговор на този въпрос, други го приемаха по-скоро като метафора – кой, все пак, управлява България?

Въпросът е още по-актуален днес, когато цялата конструкция на властта се срива пред очите ни, а вероятно малко по-рано се е сринала и някъде отвъд погледа ни. КОЙ?

Правителството на Пламен Орешарски бе открито подкрепяно от БСП и ДПС, дори и без формално сформиране на коалиция. Не чак толкова открито бе подкрепяно и от „Атака“, чиито депутати осигуряваха или проваляха кворума винаги в интерес на управляващите.

Преди пет дни Лютви Местан обяви края на правителството. От тогава Сергей Станишев панически търси начин да му отмъсти, а „златният пръст“ Волен Сидеров просто е в неизвестност. Управляващо мнозинство на практика няма, но има правителство и то по никакъв начин не показва намерение да си ходи. Тази ситуация може да продължи неизвестно колко дълго.

КОЙ тогава стои зад правителството?

Премиерът Пламен Орешарски обеща спиране на проекта „Южен поток“, докато той влезе в съответствие с европейските правила. Каза го след среща с трима американски сенатори. Преди това обаче бе твърде уверен, че проектът отговаря на всички европейски правила, а просто Европейската комисия се била объркала нещо. Орешарски може да е всякакъв, но не е прост човек.

КОЙ тогава има власт над премиера, за да го кара да се държи като маймуна?

Успоредно с големите политически обърквания дойде и новината, че все пак договор между компанията „Южен поток“ и изпълнителите е подписан. Или пък не е подписан. Тайна е. Големите пари щели да отидат към фирми на познати и непознати, млади и не толкова млади, успели хора. Или пък да не отидат. Тайна е.

КОЙ подписа договор за строителство на „Южен поток“ преди да е ясно какво става с проекта?

Европейската комисия отвори процедура и за начина, по който е проведен търгът за строителство на „Южен поток“ - съмненията са, че процедурата не е дала равни шансове на всички потенциални участници. (Понеже някой ще възкликне „Ама от къде накъде Брюксел ще ни се бърка!“, припомням – играта е проста: спазваш правилата и си част от клуба, където получаваш огромна финансова помощ. Не спазваш правилата, излизаш от клуба – отказваш се от парите и се връщаш на опашката за виза).

Тези дни всички се надпреварват да декларират ревностна подкрепа за европейските правила. „Ще се съобразим с европейските правила!“ Ама не сме се съобразили.

На този фон дойде и заклинанието на икономическия министър Драгомир Стойнев, че „Южен поток“ е необратим. Т.е. на думи сме европейци, на дела – не съвсем, а пък премиерът не поема отговорност, защото това били просто отношения между някакви фирми. Има ли обаче споразумение и за заем, който държавната енергетика ще изплаща години наред? Тайна е. Ама и то било работа на някакви фирми, нищо че са държавни, нищо че пак ние ще връщаме парите. Премиерът и за това не е отговорен.

КОЙ тогава управлява българската енергетика?

Представители на БСП не се постараха да отрекат слуха, че малко преди Местан да реши да предизвика избори, Сергей Станишев е поискал повече власт в правителството за левицата и дори лично той да бъде избран за премиер. Дори и да е друг поводът, ДПС и БСП очевидно са в състояние на истерична раздяла след дълги години партньорство.

КОЙ реши, че точно сега балансът не може да бъде удържан повече?

Един бивш член на БСП и един бивш член на ДПС – Татяна Дончева и Осман Октай, предложиха друго обяснение за актуалните събития: разрив между Ахмед Доган/Делян Пеевски/ДПС и собственика на КТБ Цветан Василев. Дали това има общо и с разпределението на порциите по „Южен поток“? Тайна е.

КОЙ позволи цялото управление на държавата да зависи от отношенията между две корпоративни групи? ли две крила от една група).

Едни и същи медии първо заливат с кал Бойко Борисов, после започват да го представят като Кралят Слънце, а калта се насочва към Станишев. После пак се разменят ролите. После пак. После Бареков отвори уста срещу Борисов, после пък срещу Станишев, после пак срещу Борисов, а накрая и срещу Пеевски.

КОЙ отгледа толкова тъмна и зависима среда в медиите?

Попълнете теста и ако получите съвпадащи отговори на някои от въпросите, то вече ще знаете КОЙ управлява България.