Група гимназисти от Австралия създадоха в училищната си лаборатория животоспасяващо лекарство. Неговата цена в САЩ бе увеличена от 13,50 на 750 долара, след като компанията, която го произвежда, бе купена от мениджъра Мартин Шкрели.

Учениците са синтезирали 3,7 грама от активната съставка пираметамин, която лекува малария и спира токсоплазмозата при хората с уязвена имунна система, само за 20 долара. В САЩ това би струвало между 35 000 и 110 000 долара.

Преди година всички права върху медикамента се купуват от "Тюринг Фармасютикълс", начело на която е 33-годишният Шкрели. Той просто слага нов етикет и стотици болни на следващия ден са шокирани при посещението в аптеките. Ключов проблем е, че "Дараприм" няма генерици, тъй като пазарът за него е твърде малък. Ако някоя фирма реши да създаде генерик сега, ще поеме голям риск, тъй като трябва да вложи много в създаването на производствените възможности, а "Тюринг Фармасютикълс" може да свали цената, когато си иска. "Дараприм" е важен медикамент за болните от ХИВ.

Шкрели тогава заяви, че лекарството е било с твърде ниска цена.

Идеята дошла от д-р Алис Уилиамсън, асистентка в местен университет.

"Не можех да си извадя историята от главата, просто изглеждаше толкова нечестно, особено когато лекарството е толкова евтино за произвеждане и е било продавано на ниска цена години наред. И казах "Защо не дадем на учениците да направят Дараприм в лабораторатията?", методът ми се стори доста елементарен. Мислех, че можем да им покажем как да го правят без сериозна подготовка, и така да демонстрираме колко абсурдно е увеличението на цената."

Школото в Сидни имало средства за да плати нужната техника и химикали. 11-те ученици, участвали в проекта, са талантливи и уверени, твърди Уилиамсън.

По време на проекта целият процес е бил публикуван свободно в интернет, като така учени по света са можели да насочват учениците, за да ускорят напредъка им. Методът за производство на лекарството не е напълно известен, така че е трябвало и малко креативност.

"Имаше следи в литературата от патентите за тези молекули, но трябваше да се сменят някои неща, тъй като някои реагенти са опасни", обяснява Матю Тод, друг професор, който помагал на проекта. 

Преди две седмици са постигнали успех - висококачествен, свръхчист пираметамин. Това обаче не означава, че скоро лекарството ще е достъпно на по-ниски цени в САЩ.

“Тюринг държат ексклузивните права за продажба, въпреки че патентът е изтекъл. Абсурдът на тази легална вратичка означава, че ако искаме да пуснем нашето лекарство в САЩ, трябва да минем през целия процес на клинични тестове, защото ще трябва да го сравним с официално одобреното лекарство, което Тюринг трябва да ни даде за сравнение", обяснява проф. Тод.