Лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов постоянно информирал премиера в оставка Бойко Борисов за гласуването на бюджета вчера и исканията на Обединените патриоти, като в крайна сметка го убедил да оттегли обявената подкрепа за евентуален кабинет на Симеонов, Каракачанов и Сидеров.

Това обясни самият Цветанов в ефира на бТВ тази вечер.

"В хронологичен вид, да, действително премиерът заяви подкрепа за Патриотичния фронт, ако бъде връчен мандат на тях и те се опитат да съставят кабинет - призна бившият вътрешен министър. - Това, което се случи вчера с обсъждането на бюджета за 2017 г, създаде напрежение в залата, с неща, които бяха повече популистки, отколкото реални, и не бе ясно откъде ще дойдат средства. Това създаде едно недоверие в нашата група."

Поради това депутатите на ГЕРБ организирали среща, на която обсъдили новата позиция на групата. През цялото време премиерът бил информиран за всичко случващо се, подчерта Цветанов. На въпрос дали не е направил "напук" на Борисов, той отсече:

"Това е поредната интерпретация как Цветанов и Борисов имат някакво различно мнение по въпроса за управляването на страната."

После обаче заяви, че всъщност често имали различно мнение от това на министър-председателя, но поради доверието помежду си можели да решават въпросите, а Борисов винаги можел да отстъпва от определена позиция. И че самият Цветанов нерядко успявал да го убеди в своята гледна точка.

"Това е една от причините за вчерашното ни решение", заяви Цветанов. 

Борисов бил информиран за позицията на партията, и се съгласил, защото също имал "леки притеснения" за евентуален кабинет на ПФ. На въпроса обаче защо реакция има сега, когато Патриотичния фронт отдавна е обявил амбициите си за качване на минималната пенсия, Цветанов не отговори.

Той коментира и днешното обвинение на Валери Симеонов, че правителството с готовност дава 1 млрд. лева за санирането, защото от това има комисионни, а от пенсиите - не.

"1 милиард правителството отдели на база на по-добрата събираемост и една програма, която е изключително успешна. Защото след 10 години тези жилища ще започнат да се рушат и да падат. Този 1 млрд. е за всички и договори за 2016 г, които са вече подписани. Този 1 млрд. трябва да бъде разплатен, защото правителството, което подава оставка, не трябва да оставя задължения", отсече Цветанов.

А по въпроса за пенсиите заяви, че предложението на ПФ ще разруши целия пенсионен модел, тъй като нямало легитимни източници в бюджета, които да могат да поемат нужните над 1,5 млрд. лв.

Председателят на ПГ на ГЕРБ коментира и днешното заседание, на което депутатите първо приеха, а после отхвърлиха допълнителни 10 млн. в бюджета за БАН.

"Първоначално чл. 16 се прие, но в края на заседанието се върнахме на чл. 1 - рамката на бюджета, като си направил промяна, трябва да се върнеш към чл. 1 и да покажеш откъде ще дойдат парите. Тогава нямаше това мнозинство, което беше преди, и сега има една изключителна манипулативност, която се предлага на обществото", обясни процеса той.

Според него тези 10 милиона лева не са съществени, тъй като БАН може да придобие възможни 560 млн. лева по програмите за европейска солидарност.

"Но за да се ползват тези средства, трябва инициативност, да кандидатстваш за тези проекти. Да припомня на ДСБ, винаги големите защитници на БАН - през 2007 г., когато България имаше възможност да се възползва от евросолидарността, знаете ли колко бяха предвидените средства за наука? 0 лева", каза Цветанов.

И отбеляза, че много от парите за наука са разпределени неправилно и впоследствие - например от средствата за млади учени половината са взети от ръководителите им.