Предприемачите едва дочакаха имотната криза да свърши и отново „показват мускули”. Архитекти и проектанти вече са въвлечени в сътворяването на новите мега-, гига- и хиперпроекти.

Част от тях ще бъдат построени, други не. Така се случи и в златните години на пазара (2005-2008), когато бяха заявени невероятни за мащабите на София комплекси – от приказни небостъргачи през рояк от сгради със стотици жилища до цели мултифункционални квартали от типа „всичко по много” – с апартаменти, офиси, магазини, развлекателни и зелени площи.

Представяме ви новите проекти кандидати за слава в категорията „Най-най-най”.

"Гранд каньон" в "Младост". Първо парк, после над 1000 жилища

Невероятно, но факт – в София се появи инвеститор, който планира първо да построи парк с водни площи, а едва след това да пристъпи към изграждане на жилищни и хотелски сгради. Проектът е „Гранд каньон” в столичния жк „Младост” на турската строително-инвестиционна компания „Гаранти-Коза”.

Чужденците купиха през 2013 г. магазин „Нова Деница” (със старо име „Аско Деница”) и съседни терени с обща площ 31,25 дка.

Три години след сделката за терена "Гранд каньон" е на етап проектиране. Първото разрешение за строеж вече е факт – за 11 дка градски парк с подземно ниво. Ще бъдат обособени няколко зони: пешеходна с амфитеатър, на който ще се организират събития или просто ще се ползва като място за отмора; детска площадка с разнообразни двигателни и опознавателни игри; скейтпарк и стена за графити, дървесно-храстова растителност, която ще отделя парка от булевардите.

В "Гранд каньон парк" акцент ще са и три водни зони – езеро, водно огледало и площ с 4 малки езера.

В следващите фази инвеститорът ще пристъпи към строителство на жилищни сгради с над 1000 апартамента, хотел, който ще се управлява от швейцарската верига Swissotel, търговско-развлекателен комплекс (мол) и офис билдинг. Инвестицията ще надхвърли 100 млн. евро.

Garitage Park вече се строи. Срещу Бизнес парка

Зоната около Бизнес парка в столичния жк "Младост" е магнит за инвеститорите. Офис центрове, хипермаркети, мол, кина, хотел – всичко това изникна за има-няма десетина години покрай първата у нас мащабна бизнес зона от ново поколение.

Рано или късно строителните кранове щяха да се настанят и в най-големия незастроен терен в района – 167 дка с лице на Околовръстното шосе между "Декатлон" и "Камбаните бизнес център". На същото място преди години имаше проект за огромен мол с 200 магазина, който можеше да бъде най-големия в София.

Слънцето изгря на хоризонта едва през 2014 г., когато земята бе купена от казахстански и български инвеститори. Нещата започнаха да се случват – избран бе главен изпълнител и през октомври тази година бе направена първа копка на комплекса Garitage Park. Параметрите му изглеждат внушителни – 95 000 кв. м офиси, 60 000 кв. м жилища, основно училище за 500 деца, 4500 подземни паркоместа, спортна зала с 25-метров басейн, търговски площи, заведения и 90 дка зелени площи. Общата инвестиция ще е 180 млн. евро.

Инвеститорите дават заявка това да бъде първият мултифункционален комплекс в Източна Европа със сертификат BREEAM за екологична, социална и икономическа устойчивост.

Виждате ято небостъргачи. "Добре дошли в София!"

Експертите по света обикновено използват скучни макроикономически показатели, за да предвидят накъде (ще) върви стопанството. Но има и алтернативни индикатори – като например появята на небостъргачи. Започне ли изграждането на стържещите-в-небето билдинги, значи поредната криза чука на вратата.

Най-красноречиви примери са "Емпайър стейт билдинг" и "Крайслер билдинг" в САЩ, чието планиране започва малко преди да настъпи Голямата депресия в края на 1929 г.

У нас дузина небостъргачи бяха проектирани в периода 2006-08 г. И познайте какво се случи – настъпи поредната световна криза. Да се надяваме, че историята този път няма да се повтори. Защото в София небостъргачите отново са "гореща тема".

Феновете на високото строителство доволно потриват ръце, че в столицата е на път да бъде изградена 202-метровата сграда "Скай форт". Мястото е бул. "Цариградско шосе" срещу "Интер експо център", в съседство с най-високата сграда в България в момента – офис центъра "Капитал форт" (126 м).

Добрата новина е, че главният архитект на София вече подписа разрешението за строеж на "Скай форт" с 47 надземни нива и реалното строителство тръгна. Замисълът на инвеститора е да направи и трета висока сграда в съседство - "Ийст форт" (79,5 м). Ще има и две жилищни кули близнаци.

Така на входа/изхода на София откъм магистрала „Тракия” ще се оформи цял ансамбъл от кули, ако прибавим действащия „Бенчмарк бизнес център” (70 м) и размразения "Елипс център" (50 м), по известен като "Наклонената кула".

Българският Лас Вегас - две години и половина подготовка

Ако има мегапроект, който би поставил България на световната сцена на развлекателния бизнес, това е "Света София" - грандиозният план за казина, хотели, зала за спортни събития и концерти, конгресен център, аквапарк и още куп атракции между селата Равно поле и Мусачево.

За българския Лас Вегас се изговори и изписа много. Още от април 2014 г., когато Александър Томов, бивш собственик на ЦСКА и бивш шеф в "Кремиковци", събра група журналисти на пресконференция в х-л "Кемпински-Зографски" (сега "Маринела").

Разбра се, че зад начинанието стоят група азиатски инвеститори, предвождани от Стивън Ло. Предприемачът има разностранен бизнес в Югоизточна Азия – недвижими имоти, филмово производство, финансови услуги, маркетинг. У нас Ло често се спрягаше за кандидат-купувач или спонсор на ЦСКА, преди футболният клуб да попадне в орбитата на Гриша Ганчев.

Две години и половина след "прощъпулника" на проекта "Света София" първа копка още няма. Но се случиха събития, които може да се окажат важни за бъдещето му.

Първо - азиатските бизнесмени купиха голф игрището на Красимир Гергов до с. Равно поле, което заема над 870 дка площ. Второ – придобиха 305 дка земя от община Елин Пелин. "Света София" получи най-високата държавна подкрепа – сертификат за приоритетен инвестиционен проект. И не на последно място – архитектите от хонконгското бюро CMDL Аrchitects от няколко месеца са в България.

Ако продължавате да се чудите защо точно Елин Пелин, ето ви още един жокер. До голф игрището има прокаран тръбопровод, който захранва спа центъра на комплекса с гореща вода. Това е огромен плюс за водните атракции, афиширани от чужденците като "най-големия закрит целогодишен аквапарк в Европа".

Плановете за Плана планина = 3000 къщи

Чуят ли за чудовищния проект "Плана хайтс" между София и Самоков (по стария път), повечето хора възкликват: "Уау!", „Наистина ли!”, "Сериозно!”.

Да се построят 3000 къщи на едно място – това едва ли се е случвало скоро в България. От ерата на бригадирските движения страната не помни такъв мащаб. Ако във всяка къща живеят средно по трима души, 3000 имота ще дадат подслон на цял малък град с 9000 жители (бел. ред. – повече от Дряново).

Сигурно нямате търпение да научите кой е инвеститорът със смело сърце - това е "А.З.К. пропъртис" на израелския гражданин Авиноам Катриели. Бизнесменът купи 1860 дка ниви и пасища в землището на с. Алино и получи подробен устройствен план (ПУП) от община Самоков за застрояване на огромния терен.

Интересът към градчетата и селцата около София расте от началото на века. Примери – за 15 години населението на Банкя се увеличи от 9637 на 11 568 души, с. Бистрица нарасна с 1000 жители до сегашните 4766, а Панчарево набъбна с почти 40% до 2776 обитатели.

И "А.З.К. пропъртис" влезе в групата на компаниите, получили документ за приоритетен проект от Българската агенция за инвестиции. Ангажиментът на дружеството е да вложи 54 млн. лв. в първия етап на проекта в следващите три години. А цялата инвестиция е възможно да достигне 500 млн. евро.

Небостъргачи върху бившия завод "Балканкар Средец"

Старите заводи в София отдавна не работят. Някои бяха сринати, за да издигнат на мястото им лъскави билдинги – например "Спортпром" в кв. "Изток" се превърна в елитен комплекс "Есте хоум енд спа", а завод "Електроника" в кв. "Гео Милев" сега е офис център.

За други промишлени зони останаха само грандоманските идеи – две испански компании планираха небостъргачи, мол и хиляди жилища на мястото на бившия жп завод зад Централна гара. Не стана.

Съдбата на "Балканкар Средец" до "Пирогов" също не изглеждаше перспективна. Преди имотната криза теренът бе купен от фирма на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Разработен беше проект за офис сгради, небостъргач, огромен мол и стотици жилища.

Светлина в тунела се видя едва през 2015 г., когато по-голямата част (почти 100 дка) от незастроения терен беше купена от турската компания "Гаранти-Коза". Новите властелини обявиха намерение да построят на мястото 4 кули, най-високата от които ще е 170 метра.

Три от небостъргачите ще са пълни с жилища (общо над 2000), а четвъртият ще е хотел. Ще има и развлекателен център, офис площи, търговска зона, заведения и изкуствена лагуна между сградите. Общата разгъната площ на обектите ще е страховита - 535 000 кв. м.

Още по темата - в списание Клуб Z