Бившият директор в Шесто управление на Държавна сигурност Димитър Иванов, чиято награда „Златен век“ от миналата седмица предизвика сериозен обществен дебат, е бил предложен за най-високото отличие на Министерството на културата през месец март тази година. Новината тогава съобщи „Дневник“, позовавайки се на свои източници във ведомството на Вежди Рашидов – с уточнението, че те са отрекли да е започнала процедура за отличаването на Иванов. Дали това ще бъде гледано обаче и кога – не са посочили. Но очевидно се е случило в последните осем месеца, предвид връченото отличие.

Официално писмо до Министерството на културата пък показва кой е формалният инициатор на предложението – Съюзът на архитектите в България, чрез председателя на организацията арх. Георги Бакалов.

Факсимиле на документа е публикувано отново през март т.г. в сайта „Фактор“. В дописката си изданието посочва, позовавайки се на свои източници, че кандидатурата на Иванов е подкрепена още от проф. Стоян Денчев, ректор на УниБИТ, (където преподава… Димитър Иванов), от шефовете на НИМ (Божидар Димитров) и Военно-историческия музей, както и от академик Стефан Воденичаров от БАН, тогава председател на академията.

Мотивите за предложението на Бакалов включват:

„Доказаните му [на Димитър Иванов] заслуги в областта на културното наследство, част от които са създаване на музей „Арете“, съхранил емблематични артефакти за античната ни и средновековна история. (…) Г-н Иванов е инициатор и дарител за построяване на паметници и паметни плочи на Васил Левски, Стефан Стамболов в град София и град Банкя (…). Той има водещи заслуги за обучение на студенти, специалност „Културно наследство“ в УниБИТ“.

Като негов принос, за финал, Бакалов изтъква и „редица медийни изяви, свързани със съхранение, популяризиране и развитие на културата в Р. България“.

„Фактор“ посочва още, че неофициално от МК са научили, че първоначално бил направен опит Иванов да получи от президента Плевнелиев най-високото държавно отличие – орден „Стара планина“, но „амбициите им били осуетени“. Тогава решили инициативата да бъде адресирана до културния министър Вежди Рашидов.

Димитър Иванов, днес преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии, е с установена принадлежност към Държавна сигурност от 1976 г. След като преминава през различните нива на йерархията, от 1988 до 1990 г. той е директор на Шести отдел в Шесто управление на службите – управлението, което се занимава с „борба с идеологическата диверсия“.

Площад Славейков.