Кубинците си взеха днес последно сбогом с лидера на революцията Фидел Кастро, предаде ЕФЕ.

Ел Команданте почина на 25 ноември на 90-годишна възраст.

Вчера урната от кедър с тленните останки на Кастро пристигна в град Сантяго се Куба. За деветте дни траур тя пътува дотам от столицата Хавана.

В Сантяго де Куба се състоя прощалният митинг в памет на Фидел. На него говори брат му Раул, който го наследи на поста държавен глава. Той обяви, че на Фидел няма да бъдат кръщавани улици, нито ще му бъдат издигани паметници. Такова било желанието на самия Ел Команданте. Той не искал да има култ към личността му.

На следващата си сесия парламентът в Хавана ще приеме закон, според който името на Фидел никога няма да бъде използвано за названия на учреждения, улици, паркове и обществени места.

Същевременно Раул се закле, че ще продължи делото на Фидел и ще защитава родината и социализма.

Цяла нощ хиляди хора бдяха на централния площад в Сантяго де Куба в памет на Фидел Кастро.

В 6,40 часа сутринта местно време катафалката с урната с праха на Кастро излезе от Парка на революцията и се отправи към гробището "Санта Ифихения". Строените в шпалир хора скандираха: "Аз съм Фидел!"

Внезапно джипът УАЗ съветско производство, теглещ платформата с урната, се равзали, съобщиха в туитър очевидци. И разпространиха снимка, на която се вижда как войници го бутат.

Ел Команданте бе погребан в присъствието само на най-близките си хора и на няколко специални гости - президентите Николас Мадуро на Венецуела и Ево Моралес на Боливия и бившите президенти на Бразилия Инасиу Лула и Дилма Русеф.

Фидел Кастро оставил като завещание подроблни инструкции как да бъде погребан, пише в. "Ню Йорк пост". Той пожелал 9 дни траур и посочил точния час, в който урната с праха му да бъде спусната в земята.

А кубинските власти през последните две години изграждали в пълна тайна гроба му.

Фидел Кастро ще почива до гроба на националния герой Хосе Марти, по чиито стихове е написана знаменитата песен "Гуантанамера".