27 е броят на ответниците по иска за отнемане на имуществото на Цветан Василев, а исковата молба със събраните доказателства трябва да стигне до всеки – така председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев обясни пред БНР причините за бавната процедура.

През март Комисията внесe иск за запор на активи на Цветан Василев на стойност близо 1,5 млд. лв. в полза на държавата. Тогава Георгиев представи пред медиите списък с имоти и сметки, на които е наложен запор.

"В него са описани къщи в София, Врана, Царево, също и къща в Швейцария", каза тогава Георгиев.

Сега обаче започнали трудностите, защото някои от ответниците са от Британските Вирджински острови или Люксембург.

"Те трябва да се издирят и да се призоват. Давате си сметка колко е трудно, още повече когато се касае за фирми със скрита собственост. Моят оптимизъм е оттам, че ние сме запорирали всичко. Всичко е обезпечено и държавата ако успее, парите ще си ги вземе. Ние сме запорирали повече от милиард и половина", каза Георгиев пред БНР.

Председателят на КОНПИ припомни и запора на последната сделка по продажбата на "Виваком".

"Там сме запорилали над 100 милиона. Ние сме обезпечили държавния интерес на 100%. Затова колкото и да се проточи това дело, за държавата проблем няма. Рано или късно ще си събере имуществото, ако искът е успешен".

Общо за 2016 година Комисията е отнела имущество за над 18.5 милиона лева, което Георгиев определи като огромна сума. За тази година 36 решения са влезли в сила в полза на комисията.