Конституцията и Изборният кодекс предвиждат конкретни срокове, в които се насрочват избори за Народно събрание. Даже срокът е само един - два месеца или 60 дни преди датата на изборите. 

Чл. 64, (3) казва, че "Избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното". Т.е. ако президентът има право да насрочи след два месеца или по-рано. Дотук няма проблем за предложението на Станишев за избори още в края на юли.

Изборният кодекс обаче предвижда поредица от срокове и процедури, свързани с провеждането на изборите, които правят по-кратък срок от 60 дни на практика невъзможен.

Чл. 4. (1) от Кодекса казва, че "Изборите за народни представители за Народно събрание и за общински съветници и за кметове се насрочват от президента на републиката не по-късно от 60 дни преди изборния ден". Т.е. президентът няма избор и може да насрочи изборите нито по-късно, нито по-рано от 60 дни. 

Росен Плевнелиев вече свика Консултативния съвет по национална сигурност за вторник, 17 юни. Ако всички парламентарни партии постигнат съгласие да не използват правата си и да не правят следващи опити за сформиране на правителство в този парламент, той най-ранната дата за избори е 60 дни по-късно - т.е. в средата на август.

Сергей Станишев декларира пред пленума на БСП готовност и за спешни промени в Изборния кодекс, които да направят възможно провеждането на изборите.

"Всякакъв срок по-кратък от 60 дни за мен звучи нереално. Ако бутнат този срок, трябва да променят целия кодекс и всички следващи срокове. При този кодекс не е възможно това", коментира пред Клуб Z говорителят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

Тя припомни, че Изборният кодекс предвижда цяла серия от срокове за отделните дейности - примерно 50 дни преди, 45 дни преди, 30 дни преди изборния ден и т.н.

Цялостна промяна на Кодекса едва ли е възможна в рамките на седмица-две, за каквито срокове намеква Станишев.

"Предсрочни избори през юли са невъзможни", коментира и проф. Михаил Константинов пред Фокус. Той препоръча на политиците да прочетат Конституцията.

Нормалният технологичен срок за произвеждане на предсрочни избори е 90 дни. В него се включват консултациите с политическите сили, самата Конституция определя 60 - дневен хоризонт. За 60 дни преди датата президентът издава указ, в който има две неща - назначаване на служебен кабинет и насрочване датата на изборите. Освен това президентът има възможност внимателно да обмисли своите действия. Сега е 10 юни, като добавим 90 дни, не се получава през юли да има избори“, каза проф. Константинов.