В продължение на години Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е криело, че измерването на въздуха в София е компрометирано и замърсяването не се отчита по правилния начин. Това е ставало, въпреки че е имало данни за ставащото, на фона на хилядите страдащи жители, някои от които вероятно дори са починали преждевременно от болести, свързани със замърсен въздух.

Това съобщава екологичната организация „За Земята“, позовавайки се на доклад на МОСВ от 2022 година. Сдружението е получило достъп до него след спечелено дело за достъп до обществена информация. Документът засяга условията за разполагането на пунктовете за контрол на качеството на въздуха в страната. Той е изготвен по поръчка на тогавашния министър на околната среда. 

Еколозите изтъкват, че въпреки съдебното разпореждане, пълната информация от доклада не е предоставена, а е получена само частична справка. От „За Земята“ настояват за спешна среща с министъра на околната среда и водите, както и за предприемане на мерки.

Автоматичните измервателни станции „Младост“ и „Павлово“ - двете транспортно ориентирани такива в София, не отговарят на изискванията, тъй като са разположени далеч от пътното платно. Така те показват по-ниско от реалното ниво на замърсяване с азотен диоксид (NO₂), който е сред най-значимите обществено замърсители на въздуха в градовете в европейски мащаб. Той вероятно е най-важният, чийто източник е транспортът, обясняват от "За Земята". 

Организацията посочва още, че в продължение на години в българската столица е имало индикации за нередности в разположението и обхвата на мониторинговата система за въздуха.

"Измервания на "За Земята", включително дългосрочни и краткосрочни такива, показаха наличие на скрито за официалната мониторингова система замърсяване с азотен диоксид, при това на много повече от предполагаемите места в града. Данните бяха потвърдени и от международен екип, предвождан от един от водещите европейски експерти в областта, д-р Аксел Фридрих", пишат от "За земята".

Според еколозите проблемите при измерването на въздуха са не само технически, а се дължат и на администрацията. Те дават като пример за това преместването на измервателната станция за трафика от Орлов мост в двора на НИМХ в кв. "Младост", "който е на практика парк". Станцията там е разположена на 65 метра от най-близкия бордюр, което е с повече от 6 пъти по-далеч от официалните изисквания за коректно измерване на въздуха.

„Най-лошото в случая обаче е, че докато в София няма коректно измерване на замърсяването на въздуха, не може да се очаква да има никакви реални мерки за противодействие на проблемите, които произтичат от него. Тъпчем на едно място”, коментира Ивайло Попов от организацията.

Той припомня, че поводът за преместването на измервателната станция от Орлов мост е бил ремонт, свързан с изграждането на метростанцията. Причините тя да не бъде отново монтирана на същото място след това са свързани "с нежеланието на определени хора в отговорните органи, както и на определени политици, да се вземат конкретни, понякога непопулярни първоначално мерки срещу замърсяването на въздуха в града от транспорта“, казва Попов.

Главна причина за замърсяването на въздуха с азотен диоксид в градовете са колите с двигатели с вътрешно горене и най-вече дизеловите такива. От "За земята" посочват, че дори краткотрайни излагания на високи нива на азотен диоксид могат да влошат здравето на хора, които имат дихателни заболявания, особено на тези с астма.

По-продължителното излагане на въздух с повишени концентрации на азотен диоксид, например от хора, живеещи непосредствено до натоварени пътища или прекарващи повече време в близост до тях, може да допринесе за развитието на астма и потенциално да увеличи чувствителността към респираторни инфекции. Това води до структурни промени в белия дроб дори и при здрави хора. Най-застрашени са тези с респираторни и сърдечно-съдови проблеми, бременните, децата и най-възрастните, бивши и настоящи пушачи. 

Според "За земята" проблеми съществуват и в редица други градове. Сред изброените примери са Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Пазарджик, Хасково и Монтана, Свищов, Никопол и Силистра.