Германия продължава да е в шок, след като беше разкрит и задържан убиецът на 19-годишна студентка.

Трупът на Мария Ладенбургер беше намерен на 16 октомври т. г. в 8,20 часа в река във Фрайбург. При аутопсията стана известно, че студентката по медицина е била изнасилена и удавена.

Започна незабавна полицейска операция по издирването на престъпника. За ареста му беше съобщено на 3 декември. Убиецът е 17-годишен бежанец от Афганистан, пристигнал без родителите си в Германия през 2015 г. Семейство от Фрайбург го приема в дома си и се грижи за него като за свой син.

Самата студентка Мария изпалзвала всяко свободно време, за да помага на доброволни начала в общежития за бежанци.

Опечалените й родители изрично посочиха в некролога, че са загубили своето слънчице, но в нейна памет имат една молба – присъстващите на поклонението да не носят венци и цветя, а да дарят парите в помощ на бежанците.

Мария Ладенбургер е възпитана в католическо семейство – в толерантност към други религии и в съпричастност към страдащите. Подробност е, че нейният баща е известен германски адвокат и в момента работи като експерт в юридическата служба към Европейската комисия.

Не е подробност обаче реакцията на граждани и политици в Германия. Най-задаваният въпрос е, ако Меркел не беше отворила границата миналата година и не бяха пристигнали над 1 милион мигранти, щеше ли Мария да бъде убита?

Какви са отговорите?

Хайнц Бушковски, социалдемократ и до скоро кмет на проблемния берлински квартал Нойкьолн, където от години живеят голям брой мигранти:

„Не може да се спори по един въпрос – ако през 2015 г. престъпникът не беше дошъл в Германия, Мария щеше да е жива. Но дали в Германия изобщо нямаше да има престъпност, ако не беше дошъл и един единствен бежанец? Едва ли. Ясно е обаче едно – тези престъпници идват от брутални патриархални общества и се отнасят към жените така, като че ли те винаги са им на разположение. Ще са нужни поколения наред, докато подобно поведение се промени и тези хора се научат да живеят в нашия ценностен свят.”

Евангелисткият епископ Волфганг Хубер:

„Не може да се подозират цели групи от хора, това никому не е от полза. Трябва да сме бдителни, за да предотвратяваме подобни ужасни престъпления. Където и да се извършват те, длъжни сме да ги разкриваме, а виновните да понесат отговорността си. Това са отговорите по случилото се във Фрайбург. Ние сме демократична правова държава.”

Лидерът на германските социалдемократи и вицеканцлер Зигмар Габриел:

„Всички сме потресени от ужасното убийство във Фрайбург. На първо място изказваме счувствието и дълбоката си скърб на семейството на момичето. Всичко останало е в ръцете на полицията, прокуратурата и съда. Ние не бива да допускаме това отвратително престъпление да се използва за подстрекателства и пропаганда. На всички е ясно – бежанците са в състояние да вършат точно такива ужасни престъпления, както и родени в Германия. Колкото и истината да е горчива, подобни убийства е имало и преди да пристигне първият бежанец от Афганистан или Сирия. След подобни насилствени актове, все едно кой е техният автор, няма да допуснем насаждане на вражда спрямо определени народностни групи. Престъпниците трябва да се разследват, да бъдат изправени на съд и сурово наказани.”

Председателят на полицейския синдикат Райнер Венд: “Тази и много други жертви нямаше да ги има, ако страната ни беше подготвена за опасностите, свързани с масовото пристигане на мигранти. И докато близки скърбят, а жертвите са подложени на нечовешки страдания, застъпниците на културата на гостоприемство мълчат. Не се чува и дума на съчувствие, налице е единствено арогантно поддържане на собствената линия. Жестоката страна на тази политика се прехвърля върху жертвите, полицията и правосъдието. Така опасностите за страната ни непрестанно нарастват.”

Контрира го в туитър заместник-председателят на Социалдемократическата партия Ралф Щегнер:

“Изхвърлянията на Венд по повод жестокото престъпление във Фрайбург от политическа гледна точка са отвратителни и по-глупави от допустимото за полицай. Така отвратителното престъпление става повод всички бежанци вкупом да се подозират като злодеи. В една правова държава това е недостойно. Сега думата има независимото правосъдие. За политическия дебат “ТЯ” и “ТЕ” винаги е погрешно. Няма политикаТА, германциТЕ, бежанциТЕ. Малцина са черните овце сред бежанците, в болшинството си те са кротки като агънца. Ето защо с право силите за сигурност бдят. Ясно е – криминални престъпници няма да получат убежище. Ясно е също – никой не може да подозира всички бежанци като престъпници.”