Вече има 300 доброволни молби за връщане в Афганистан, а вероятно ще станат 500. Илияна Йотова лъже, че ЕК няма да ни даде 160 млн. евро, а трите нови центъра, които ще се строят, всъщност са "кризисни площадки" - фургони или палатки, в които мигрантите ще остават максимум до месец.

Това каза тази сутрин вицепремиерът в оставка Румяна Бъчварова, след като вчера Илияна Йотова направи 2 твърдения: че Брюксел ни дава пари, за да построим 3 нови мигрантски центъра, и че няма дори да са 160 млн. евро.

"Аз не мога да разбера какъв е проблемът на г-жа Йотова, какъв е проблемът на БСП – да оспорват тези средства на европейската солидарност, които успяха премиерът и правителството да издействат! За цялото тяхно управление 100 млн. са дадени, а тези са едва за няколко седмици", разпалено каза Бъчварова.

"Избраната за вицепрезидент г-жа Йотова направи едни изказвания, които пораждат много съмнения в хората, които ги чуха", обвини я Бъчварова. Тя изреди надълго разбивка на идващите средства и каза, че не е вярно, че са 101 млн. евро, а просто има процедура - в четвъртък предстои одобрение от ЕК на останалите 59 млн, които са отпуснати по друг европейски фонд.

От всички тези пари едва 1,7 млн. евро са за въпросните 3 кризисни площадки, от които пък само една е ясна засега къде ще бъде - в бивша гранична застава. Над 6 млн. са за храна на чужденците - и това плащала Европа.

"Йотова много добре знае, че ще са толкова. Защото тя много държеше да дойде на откриването на новата гранична служба - тя присъства на първия ред! Защото премиерът я покани...  в качествто на каква? (когато новата европейска гранична полиция се учредяваше на ГКПП-Капитан Андреево, б.р.). И чу от комисаря (Димитрис) Аврамопулос колко са парите!

Сега говори за писмо, което е изпратила на 23 септември – от 23 септември времето тече... Избраната за вицепрезидент г-ж Йотова защо не отправи питане до българското МВР, за да й представим картинната информация", ядоса се МВР-министърката.

След като пак повтори, че става въпрос за временни кризисни центрове, тя попита:

"И аз питам – и искам да питам БСП: ако няма кризисни центрове, как се справявме с тази ситуация? Аз не чувам от г-жа Йотова и г-жа Нинова как ще се справим с тази ситуация? Армия предлагат – че те ще изпратят хора с оръжие срещу беззащитни бежанци, срещу жени и деца. 

Това са хора, които имат нужда от закрила и ние трябва да сме абсолютно безчовечни, за да им откажем!"

В момента натискът е много нисък, каза още Бъчварова – имаме за миналата седмица 2-ма заловени, които са влезли нелегално, и са върнати от границата 120, на които е предотвратено влизането.

Тя коментира и вчерашнто объркване - че първо от думите й излезе, че има данни за подготвян атентат в страната:

"Няма данни за подготвян атентат в България. Искам да уверя българските граждани, че нашите служби работят за проверка на всяка една информация, която се появи в медиите или по друг начин.

Да, ние имаме информация за това, че лица разпространяват такава невярна информация. Това е съвсем различно от терористична заплаха.
Може да уверим всички, че ще дадем необходимата информация и ще действаме по необходимия начин -
надълго обясни вицепремиерката, след като вчера даде разнопосочни твърдения.

Виждам съзнателно изопачаване на моите  думи от издания, които не присъствха на тази среща – нямат информация от там", каза още Бъчварова.

"Аз не виждам нищо незаконно, когато премиерът на една държава се движи в сигурен автомобил", каза вицепремиерът по повод скандала с луксозните джипове "Тойота", купени уж за горското и прехвърлени на НСО.