Френският премиер Манюел Валс подаде днес оставка, за да се се включи в президентските избори догодина, предаде АФП.

Президентът Франсоа Оланд назначи на негово място вътрешния министър Бернар Казньов. А начело на МВР застава Брюно льо Р - досегашен водач на социалистите в парламента.

Валс обяви за оттеглянето си вчера в реч в парижкото предградие Еври, чийто кмет е бил някога. Така той сложи край на спекулациите около своята потенциала кандидатура.

Миналата седмица Оланд каза, че няма да се бори за втори мандат.

Управляващите социалисти ще организират първични избори в два тура през януари, за да определят своя кандидат за президентския пост. Освен Валс досега в надпреварата се включи и Арно Монтбур.

Крайният срок за издигане на кандидатури е 15 декември. Вотът ще бъде на 22 и на 29 януари.

Бернар Казньов наследи Валс на премиерския пост.

Претендентът на социалистите ще се бори на президентските избори напролет срещу кандидата на консерваторите Франсоа Фийон, лидерката на крайната десница Марин льо Пен и независимия Еманюел Макрон, който до това лято беше част от правителството на Оланд.

Кой е Манюел Валс

Манюел Карлос Валс Галфети е на 54 години и няма капка френска кръв. Дори не е роден във Франция, а в Барселона, Испания. Баща му е каталунец, а майка му - швейцарка. Като дете се преселва заедно с родителите си във Франция. Натурализиран е едва на 20-годишна възраст. Чичо му, който също се е казвал Мануел Валс, е компазитор, написал музиката на химна на футболния клуб "Барселона". Самият политик също е заклет фен на този отбор.

Манюел Валс влиза в политическия свят още на млади години. Следва за кратко история и на 23 г. става парламентарен асистент. После работи за премиерите социалисти (1988-1991) Мишел Рокар и (1997-2001) Лионел Жоспен. 

През 2001 г. е избран за кмет на Еври. По-късно става депутат от този район. 

Като вътрешен министър Манюел Валс предприе твърди мерки срещу нелегалната имиграция във Франция. Любопитното е, че наследникът му Бернар Казньов до днес също оглавяваше МВР. Както и Никола Саркози, десният президент на Франция в периода 2007-2012 г.