Първата среща на Реформаторския блок с ГЕРБ за евентуално формиране на мнозинство за ново правителство в действащия парламент приключи без решение. Сбирката беше в Министерския съвет и продължи близо 3 часа. Резултатът - и двете формации заявяват, че са готови за предсрочни избори, а в конкретни преговори за евентуално правителство с мандат на РБ в това Народно събрание било твърде рано да се говори.

"Много рано е преди връчен втори или трети мандат да се водят разговори за бъдещи коалиции и парламентарни мнозинства", заяви Менда Стоянова от ГЕРБ след края на разговорите.   

По думите на Петър Москов от РБ първо трябва да се изчака фактическото връчване на мандат на РБ, след като президентът Росен Плевнелиев заяви в петък, че е "с голяма степен на вероятност" избора му за третия мандат да падне върху РБ.

"Важно е да извървим цялото усилие и целия път, важно е тези разговори да са пред очите на хората, да има предвидимост и след като са изчерпани всички възможности да се отиде на конституционната процедура за предсрочни избори", добави Москов.

Съпредседателят на ПГ на Реформаторите Найден Зеленогорски (ДСБ) заяви, че предстои заседание на депутатите от коалицията. Той добави, че ако се стигне до служебно правителство, РБ\се надява новоизбраният президент Румен Радев и действащият държавен глава Росен Плевнелиев да споделят отговорността на неговия състав.

До срещата между ГЕРБ и Реформаторският блок се стигна, след като коалицията обяви решение на Изпълнителния си съвет, че започва политически консултации "с парламентарно представените политически сили с ясна евроатлантическа ориентация и демократични ценности"

"Целта на консултациите е да разберем дали е възможно в рамките на този парламент да бъде формирано стабилно мнозинство, гарантиращо продължаване и задълбочаване на реформите с особен акцент върху борба с корупцията, съдебната реформа, образование и здравеопазване, отбрана и сигурност, енергетика и икономическа стабилност", заявяват от РБ.

От коалицията заявяват, че ако консултациите покажат възможност за ефективно реформаторско мнозинство в рамките на 43-ия парламент, РБ ще "оползотвори мандата и ще участва в парламентарно мнозинство, но без да излъчва политически лица в правителството". Това е при вариант, че президентът Росен Плевнелиев връчи третия мандат за съставяне на правителство на тях. В петък държавният глава заяви, че има "голяма степен на вероятност" да се спре именно на РБ за последния опит за съставяне на ново правителство.

Изпълнителният съвет на Блока обаче подчертава, че ако няма политическа воля за ново мнозинство в този парламент, мандатът, ако бъде връчен, ще бъде върнат на президента незабавно.

В сряда президентът Росен Плевнелиев ще връчи мандат на БСП. Очаква се лидерката на социалистите Корнелия Нинова да го върне веднага, както направи в петък и премиерът в оставка Бойко Борисов.

 
Когато това стане се влиза в третата хипотеза по конституция - Плевнелиев да връчи мандат за съставяне на правителство на трета сила по свой избор, която се очаква да са именно реформаторите. Според основния закон това трябва да се случи до седмица след връщането на мандат от БСП, тоест идната сряда.
ГЕРБ и управляващото крило на РБ имат общо 97 депутати.