Лидерката на БСП Корнелия Нинова е поискала от президента Росен Плевнелиев да забърза процедурата по връчване на третия мандат за съставяне на правителство и ако може възможно най-бързо да се пристъпи към назначаване на служебно правителство.

Това заяви самата тя след среща с държавния глава, след като малко преди това Нинова получи и веднага върна втория мандат за съставяне на правителство.

Според нея държавният глава е информирал, че вероятно последният трети мандат за нов кабинет ще бъде връчен в понеделник на Реформаторския блок.

"Поставихме въпроса, че в последния месец, макар и в оставка, правителството на Бойко Борисов прави обществени поръчки за над 1,4 млрд. лв, прави назначения, предлага посланици, урежда политическите си кабинети на дръжности, разговори за еврокомисар. Всичко това трябва да спре", заяви Нинова. 

По думите й темите като избор на нов еврокомисар или нов шеф на отбраната трябва да бъдат оставени или на служебен кабинет, назначен от новоизбрания президент Румен Радев, или от стабилно мнозинство и управление, излъчени след предсрочните президентски избори.

"Не става въпрос за спокойствието на една или друга политическа сила, става въпрос за конституцията, която трябва да се спази. Бавенето води до взимане на неправилни решения и хаос в администрацията", каза още Нинова на въпрос дали за левицата не е по-добре да се изчака със служебно правителство до встъпването в длъжност на избрания за президент Румен Радев. 

 

Нинова заяви, че Плевневиев е споделил, че е предложил на Радев да участва в избора на служебно правителство, ако се стигне до това, но той е отказал. БСП пък подкрепят решението на новоизбрания държавен глава.

Председателката на левицата припомни, че още още в началото на мандата на 43-ото Народно събрание БСП е заявила, че не може да участва в управление с 38 депутати.

"Това може да стане като през февруари по време на предизборна кампания да поискаме повече доверие от гражданите и те направят своя избор", добави лидерката на левицата.