"Излязохме виновни, че сме издействали 200 млн. и вече са ни по сметките. Чакаме и другите".

С тези думи премиерът в оставка Бойко Борисов е открил правителственото заседание днес, предаде "Фокус". Причината - обвиненията от БСП, на които ГЕРБ отвърна, че не е вярно, че са договорени 160 млн. евро помощ от Брюксел за справяне с мигрантската криза, както твърди властта. Според избраната за вицепрезидент Илияна Йотова, която все още е евродепутат от БСП, от Европейската комисия са потвърдили за 101 млн. евро помощ за България, като са уточнили, че има и 10% бюджетно съфинансиране от нашата страна.

„Това можахме само да разберем вчера от тази пресконференция. Положихме усилия да дойдат пари в България – дойдоха. Който може повече, всеки ден настояваме да дойде да докара повече“, подчерта Борисов днес пред министрите и пред медиите, които бяха в залата за протоколни снимки.

Темата стана по-актуална вчера, след като лидерката на БСП Корнелия Нинова поиска специално заседание на Народното събрание по темата бежанци, за да бъдат изслушани министрите в оставка, службите и Бойко Борисов.

Последва отговор от ГЕРБ и вицепремиерката Румяна Бъчварова. Тя първо обвини Йотова в лъжа, а след това заяви, че заедно с Нинова двете социалистки "са направили България за смях в Брюксел".

Министърката на вътрешните работи в оставка Бъчварова увери, че е получила писмо на 16 септември еврокомисаря Аврамопулос, в което се потвърждава, че е получил 5-те апликационни форми за спешна помощ, които ще бъдат предоставени на България от Фонд „Вътрешна сигурност“ на обща сума 160 млн. евро.