Проф. Даниел Вълчев (ДБГ) коментира пред бТВ актуалната политическа ситуация и конституционната рулетка с даването на мандат за съставяне на правителство от страна на президента. Вълчев изтъкна, че най-вероятно ще има предсрочни избори, а президентът Росен Плевнелиев ще изпадне в деликатното положение да назначава служебно правителство само за малко повече от месец.

"Ако беше възможно да се търкаля по-дълго тази процедура, ние щяхме да го освободим от това", каза Вълчев.

Според него обаче това е невъзможно поради различни подозрения, които витаят около Реформаторския блок и възможността той да състави правителство. Плевнелиев вече заяви, че ще даде третия мандат на Блока.

"От вчера ние сме в предизборна кампания както всички други политически сили", каза още Вълчев.

Според него възможността да се направи правителство е много малка. Вълчев припомни, че вече са водени разговори с ГЕРБ и предстои да има такива и с Патриотичния фронт.

"Засега няма обнадеждаващи сигнали. Реформаторският блок няма да участва с политически лица, да няма съмнения, че някой иска да се окопае. ГЕРБ в последния месец са си в уплах, каквото и да им кажеш - все се плашат", каза Вълчев.

Той обясни, че смисълът да има правителство в този парламент е да се направят няколко конкретни стъпки в съдебната рформа, приемането на антикорупционен закон и т.н.

"Нашата позиция е сравнително ясна. Ако не е възможно - ще върнем мандата максимално бързо. Но поставяме президента в деликатно положение. Да назначи служебно правителство за около месец. С ясното съзнание, че новият президент ще назначи ново служебно правителство. Възниква въпросът кой нормален човек ще иска по време на празници", каза Вълчев.

Той призна, че цялата ситуация е малко смешна, но допълни, че тя е такава в целия свят.

"Милиардерът Тръмп поведе американския народ срещу елита. Марешки повежда българския народ срещу богатите", изтъкна Вълчев.

Според него в света има емоционален наказателен вот срещу политическите елити, защото решенията в западните общества все повече се отдалечават от отделния човек.

"Обикновеният човек се чувства малко изгубен в този свят. Гражданинът е свръхинформиран, от друга страна личното му мнение има много малко значение. Това започва да се вижда и в България. Правителството направи нелоши неща за тези 2 години, но не можа да убеди хората, че това, което ние правим, има смисъл, че е в тяхна полза. Отделният човек всеки ден се сблъсква с безобразия, разпределят се блага, в което той не участва, средни хора излизат на предни позици. Стабилност в безобразията? Хората искат да кажат - не ви щем партиите", обясни Вълчев.

Според него управляващото мнозинство и най-вече ГЕРБ страдат от криза на легитимността, а това не може да се преодолее с процедурни хватки.

"Тя се преодолява като се явиш на избори. ГЕРБ мислят по този начин", каза Вълчев.

Той коментира и твърденията, че реформаторите са на ръба за влизане в следващия парламент.

"От ръба се излита най-лесно, надявам се нагоре", каза Вълчев.