След шестчасови ожесточени дебати Британският парламент прие решение да не пречи на правителството да води преговорите с Брюксел за излизане от ЕС. 461 депутата срещу само 89 гласуваха документа.

По този начин премиерката Тереза Мей ще може безпрепятствено да задейства плана си и най-късно до 31 март 2017 година да отключи прословутия член 50 от Лисабонския договор. Така ще бъде даден старт на процедурата по напускане на Евросъюза, която е предвидена поне за две години. Разбира се може да последва и продължение, ако Лондон и Брюксел не се разберат през това време.

Опозиционната Лейбъристка партия беше предложила правителството да публикува още преди началото на преговорите с ЕС условията и стратегията си за излизането. Лейбъристите призоваха Тереза Мей да предостави гаранции, че парламентът ще има възможност детайлно да разучи плана й преди да бъде задействан член 50. 

Консервативната партия по принцип се съгласи с опонентите си, но от своя страна поиска да се гласува предложение, съгласно което парламентът да не може да се бърка в работата на правителствения график за "отлюспване" от Евросъюза.

И докато уточнят детайлите и позициите си в парламента, минаха шест часа във взаимни нападки. Все пак премиерката победи и сега депутатите няма да могат да й слагат прът в колелето при преговорите с Брюксел.

В момента тече и дело във Върховния съд в Лондон по частна жалба срещу възможността правителството само и без санкция от народните представители да задвижи член 50. Решението магистратите ще вземат в началото на януари догодина. Очаква се присъдата да не бъде в полза на правителството, твърдят запознати с мнението на върховните съдии. Така че как ще протече "разводът" между Лондон и ЕС все още не е съвсем ясно.

"Искам процеса по раздялата с Европейския съюз да мине гладко и по законовия ред", обяви днес Тереза Мей в интервю за "Файненшъл таймс". Тя призна, че преговорите няма да са лесно и приятно начинание.

"Много са проблемите, които трябва да бъдат решени и които да удовлетворяват и двете страни", обясни премиерката.

Ще разговаряме с всичките 27 страни членки, а не само с Германия, отговаря тя на въпроса какви са й отношенията с Ангела Меркел.