Стенописите на севлиевската църква „Света Петка Търновска“ – все още прясно нарисувани от Николай Панайотов – бяха замазани с бяла боя в събота сутринта. Ликът на светицата, изографисан на фасадата на новия храм, бе премахнат – защото не бил каноничен. Художникът научи за унищожената си работа от снимка във Фейсбук.

До варварското заличаване се стига след подписка, инициирана от Богословския факултет във Велико Търново, научи „Площад Славейков“. В отговор на притесненията на художника, от местната митрополия го уверяват, че това са просто хейтъри и акцията няма да има реални последствия.

Панайотов получава покана за стенописа от игумена на Батошевския манастир Стилиян. Той се свързва с художника и му предава молба от името на търновския митрополит Григорий да изрисува новата църква в Севлиево. Пита го дали ще успее с фасадата за празника на Света Петка 14 октомври.

Николай Панайотов приема поръчката, прави проект за стенописите и на фасадата, и в храма. Получава одобрението от търновския владика и се заема. Успява за фасадата над входа. А за лятото планира да зографиса и стените вътре. Изображението над входа е негово дарение за църквата, защото местната митрополия няма пари да заплати труда му. На откриването на 14 октомври дядо Григорий освещава стенописа, благославя и художника.

Изображението при октриването на църквата през октомври
Изображението при откриването на църквата през октомври

След месец и половина кампания срещу стенописите на Панайотов, е получено нареждане изображенията на фасадата да бъдат заличени. Нареждането било „от богословите“, научава художникът от отец Стилиян. И в събота сутринта Николай Панайотов вижда любителска снимка във Фейсбук, на която хора с валяци, качени на скеле, замазват лика на Света Петка. Автор на фотоса е негова позната, която го прави от своя балкон.

Заличаването на стенописите в събота сутрин
Заличаването на стенописите в събота сутринта

„Как да го коментирам? Това е омраза на въображението, на артистичната свобода, безумие – каза по телефона пред „Площад Славейков“ Николай Панайотов. – Жалкото е, че зад всичко това стои бизнес.“

Панайтов визира автора на подписката – Тодор Енчев, от Богословския факултет във Велико Търново.

„Жена му изписва църкви… и аз явно съм им взел хляба“, сподели Панайотов.

"Площад Славейков"