Организаторите на тържеството по встъпването в длъжност на Доналд Тръмп като президент на САЩ не могат да намеря известни певци, съобщава Би Би Си.

През 2009 година, когато Обама за първи път влезе в Белия дом на инаугурацията пяха суперзвездите Арета Франклин и Бионсе. После в резиденцията на президента чести гости са били Риана, Джеймс Тейлър, Кандрик Ламар, Би Би Кинг и още много известни музиканти.

Обаче при Тръмп нещата удариха на камък.

Приближените на милиардера звънят като луди по телефоните на мениджъри, агенти и на всеки, който може да помогне някой да се съгласи да пее на 20 януари догодина. Но засега отговорите са твърдо "не".

"Това изобщо не ме изненадва", коментира носителят на награди Грами Джон Леджънт, който е пял няколко пъти на Обама в Белия дом. "Нормалните хора естествено отхвърлят фанатизма и омразата", допълва той пред Би Би Си. "Ние сме свободно мислещи хора. И когато видим някой, който пръска разделение, проповядва омраза и фанатизъм, едва ли ще се намери артист, който иска да бъде свързан с него", продължава Леджънт.

"Никога не бих пяла на Тръмп", категорична е шведската звезда Сара Ларсон.

"Много актьори, певци и холивудски звезди подкрепяха Хилъри и са анти-Тръмп настроени. Така че никога не бих му пяла и много разумни хора мислят като мен", обяснява певицата.

Организаторите не се предават и продължават с търсенето. Типично в провокативния и манипулативен стил на господаря си, те излязоха с изявление, че Елтън Джон ще пее на тържеството по повод встъпването в длъжност. Това обаче ядоса британския певец и неговият мениджър веднага обяви писмено:

 "Невярно. Елтън Джон НЯМА да участва. Няма никаква истина в заявлението на комитета по организиране на тържествата"

Напоследък, след като видяха, че звездите от първата редица нямат никакво намерение да се излагат и да пеят за Тръмп, неговите хора решиха да пробват с по-непопулярни за масовата публика изпълнители. Кид Рок, Аши Брейки и Били Рей Сайръс изглежда са се съгласили. Все още обаче не било изключено да се появят Бруно Марс и Джъстин Тимбърлейк. Ситуацията е толкова критична, че от администрацията били готови да плащат тлъсти хонорари на певците. Нещо, което досега не е правено, защото се счита за чест да участваш в инаугурацията.

Но дори и да се стигне до подобна стъпка, пак едва ли ще клъвнат големите риби. "Не мисля, че бих взел пари от този", коментира Адам Ламбърт, който замества Фреди Меркюри като вокал в "Куин".

А Мат Хили, известен певец от 70-те години на минали век, обяви:

"Да, да ще пея на тържествената церемония... но при едно условие. Да ми броят парите кеш преди представлението. И тогава гледайте какво ще стане. Това ще бъде направо революция. А колко искам ли? Ами той има златни колани в частния си самолет. Така че поне един милион долара".

"Ню Йорк поуст" съобщи по-късно през деня, че Тръмп смята да покани звездата на класическата музика Андреа Бочели за церемонията по встъпване в дръжност като президент на САЩ на 20 януари.

Бочели ще пее в четвъртък в залата "Медисън скуеър гардън" в Ню Йорк, а в петък ще се види с Тръмп, с когото се познават отдавна.

"Тръмп иска лично да помоли Бочели да участва в церемонията. Идеята е в нея да са включени изпълнения на хора, на които Тръмп държи много", твърдят източниците на вестника.