Две млади жени от езидското малцинство в Ирак - Надя Мурад и Ламия Ажи Башар, които са успели да избягат от робство и разказаха на света за зверствата на терористите, получиха тази година наградата "Сахаров" на Европейския парламент. Церемонията бе днес в Страсбург.

Двете лауреатки са от селото Кочо близо до гр. Синджар, северен Ирак. През август 2014 г. бойци на „Даеш“ нахлуват в селцето, населявано от езиди (язиди). Терористите избиват всички мъже и отвличат младите жени, сред които са Надя, Ламия и техните сестри, за да ги използват като секс робини. Надя успява да избяга през ноември 2014 г., Ламия - през април 2016 г. Сега двете живеят в Германия и водят кампании за привличане на вниманието към съдбата на езидите и зверствата, извършвани от терористите.

„Повече от 3 500 жени и деца са държани в плен като робини от "Даеш". Всеки ден те умират по хиляда пъти“, заяви Ламия Ажи Башар пред евродепутатите, след като получи приза за свобода на мисълта на институцията, кръстен на руския дисидент.

Езидките Надя Мурад (вляво) и Ламия Ажи Башар с наградите си "Сахаров", връчени от председателя на ЕП Мартин Шулц. Снимка БГНЕС

„Гласът на безгласните“

„Бях продадена четири пъти от ИДИЛ като робиня“, разказа 18-годишната Ламия Ажи Башар.

По време на бягството й от терористите избухва мина, която ранява нея, но убива приятелка от детските ѝ години и друго момиче, които също били жертви на изнасилвания.

„Вярвам, че мога да бъда гласът на жертвите. Наградата „Сахаров“ ми дава много сили и затова съм решила да стана глас на безгласните“, заяви Ламия.

Надя Мурад също разказа историята си пред Европейския парламент. Снимка БГНЕС

Двете млади жени призоваха за защита за езидското малцинство в Ирак. 

„ИДИЛ и екстремистите дойдоха на 3 август 2014 г., за да заличат езидите, и ни дадоха една алтернатива: да приемем исляма или да умрем“, заяви 23-годишната Надя Мурад. Тя е била отвлечена, за да бъде секс робиня, а по-голямата част от семейството й е било избито.

Лауреатката призова за преследване на терористите докрай. Снимка БГНЕС

„Няма съмнение, че ИДИЛ извършиха геноцид. Той се състои не само в убийствата, но и в систематичното поробване на жените и отвличането на децата. Днес общността, към която принадлежа, е разрушена под тежестта на геноцида“, каза Надя.

По думите й половин милион езиди в Ирак са последните членове на тази общност в Близкия Изток и поиска защита от страните в ЕС.

„Ние гледаме на Европа като на символ на хуманност и Европа потвърждава това днес. Европа трябва да остане модел за света и модел за съвместното съществуване на народи и култури“, каза тя.

„Те са станали жертви на неописуеми зверства, преживели са пленничество и са избягали. Те са преодолели страха и болката и накрая са намерили подслон тук в Европа. И двете, Надя Мурад и Ламия, се борят за онези, които са изоставени, срещу безнаказаността и за справедливост“, заяви развълнувано председателят на Европейския парламент Матрин Шулц по време на церемонията по връчването на наградите "Сахаров" на двете момичета.

Той заяви, че Международният наказателен съд в Хага трябва да разследва престъпленията, извършени от т. нар. „Ислямска държава“ и напомни, че Европа има дълг да защитава преследваните:

„Ние, демократичните общности, живеещи в проспериращите части на света, понякога отказваме да дадем на тези хора закрила. Това е повод за срам. Това е непоносимо.“

Европейският парламент почете темата с издевателствата над езидското малцинство в Ирак от "Даеш" и с фоторепортаж. Снимките са на фотографа Алфред Ягхобзадех (Alfred Yaghobzadeh). Той е роден в Техеран, Иран, в арменско-асирийско семейство. От 1983 г. работи като фотограф за медии като "Тайм", "Нюзуик", "Ел Паис", "Гео", Асошиейтед прес", "Ел" и много други. Отразява конфликти в Близкия Изток и Африка.

Град Синджар, северен Ирак. Останките му... Снимка Alfred Yaghobzadeh, Европейски парламент

 

Мрали, 16-годишно момиче, участва в учение на кюрдската женска организация за защита, след като през 2014 г. Синджар е нападнат от "Даеш". Снимка Alfred Yaghobzadeh, Европейски парламент
Хауаин е момиче на 14 години... И е била отвлечена от терористите. Успява да избяга месец преди раждането на тази снимка. Снимка Alfred Yaghobzadeh, Европейски парламент
Жени и мъже - езиди, бойци, са на фронта в Синджар, за да пазят града от терористите. Снимка Alfred Yaghobzadeh, Европейски парламент
Жена изидка извършва религиозен ритуал, в който се връзват и развръзват краища на пъстроцветен плат. Снимка Alfred Yaghobzadeh, Европейски парламент
Снимка Alfred Yaghobzadeh, Европейски парламент

Шулц също така приветства другите финалисти за наградата „Сахаров“ за 2016 г. – турския журналист Джан Дюндар и бореца за правата на кримските татари Мустафа Джемилев, които също присъстваха на церемонията. Той отново призова саудитските власти да освободят незабавно от затвора миналогодишния носител на наградата Раиф Бадауи.