Подвижните къщи за бедстващите хора в Хитрино вече са доставени и разположени на специална площадка в най-близкото село Тимарево, съобщава БГНЕС.

Фургоните се транспортират от Южна България от служители на "Пожарна безопасност и защита на населението".

Създадена е необходимата организация по искане на кмета за доставяне на 23 фургона, пригодени за живеене. Те са оборудвани с електрически инсталации, имат готварски печки и всичко, което е необходимо за живеене. В момента е важно да ликвидираме последствията от аварията и на следващ етап ще преценим къде да бъдат разположени в Хитрино, обясни началникът на националния оперативен център на пожарната Тошко Бързилов.

Днес и утре ще бъдат доставени и останалите фургони. А когато опасните операции в Хитрино приключат, те ще бъдат прехвърлени в бедстващото село. 

Обработени са всички цистерни в селото до ниво, което позволява по-нататъшни операции с тях, заяви по-рано днес министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова на редовния сутрешен брифинг за обстановката в шуменското село.

"Това означава, че не всички са 100% изпразнени, но има възможност да бъдат премествани и всичко необходимо, за да бъдат извеждани", обясни Бъчварова. Тя отбеляза, че прокуратурата е приключила първоначалния оглед и "издаде разрешение да продължим с по-нататъшните действия".

Министърът на транспорта в оставка Ивайло Московски още снощи обяви, че операцията по изтеглянето на авариралите цистерните от района на жп гарата в Хитрино може да започне и прогнозира, че операцията ще отнеме 4-5 дни, ако се осъществява при планираните темпове на работа и в зависимост от метеорологичните условия; техниката за това е налична, материалите - също.

"В сряда започваме от най-крайната цистерна и ако имаме физическа възможност да се обработят две до три цистерни в светлата част на деня, ще го направим", уточни Московски.

"Направихме план, ако нещата вървят добре, може да очакваме едно добро развитие на дейностите от тук нататък", допълни Бъчварова.

Желаещите да помогнат могат да го направят със SMS на телефон 1466. Стойността на един SMS е 1 лев. 

Има и дарителска сметка, на която може да се превеждат средства за пострадалото село: 

IBAN: BG64UNCR 76301078660913 
BIC: UNCRBGSF

Титуляр: Български Червен кръст (за преводи от България);  Bulgarian Red Cross (за преводи от чужбина)

ОТКРИТА СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ НА ОБЩИНА ХИТРИНО

BG95DEMI92403100181704, DEMIBGSF
"ТЪРГОВСКА БАНКА Д" АД