Българският външен министър Даниел Митов е предложил България да оттегли кандидатурата си за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН през 2018-2019 г. в полза на Полша, написа „Юроактив“. Кой е оттгелил кандидатурата на България като непостоянен член на Съвета за сигурност? Външният министър Даниел Митов и лидерката на БСП Корнелия Нинова излязоха с различни обяснения по случая.

Изтеглянето на кандидатурата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2018-2019 г. е ангажимент към Полша заради подкрепата ѝ към кандидата ни за генерален секретар Ирина Бокова. Това каза пред БНР министърът на външните работи в оставка Даниел Митов, а малко по-късно дойде и в Народното събрание, където даде по-подробно обяснение на ситуацията.

"Когато правителството "Орешарски" номинира г-жа Бокова за кандидат за генерален секретар на ООН, тогава самата г-жа Бокова тръгна да си прави кампания и да събира подкрепа. Още през ноември 2014 г. тя се беше срещала с полския външен министър по това време и от този разговор беше станало ясно, че Полша е готова да подкрепи нейната кандидатура за генерален секретар на ООН срещу размяна за подкрепа от България за Полша за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН", обясни Митов. 

Всяка година Общото събрание на ООН избира 5 от 10-те неспостоянни членки на Съвета за сигурност за 2-годишен мандат. Групата "Източна Европа" може да разчита на едно място за периода 2018-2019 г. След оттеглянето на България, Полша остана единствен кандидат.

По думите на дипломат №1 за тези обстоятелства има и памет в самото министерство. Той припомни, че решението на Министерския съвет, което само финализира процесите от 2014 г. насам по отношение на разменената подкрепа с Полша, е публичен акт, който може да бъде намерен от всеки, който желае. И това решение значително предшества публикацията в "Юроактив".

Корнелия Нинова обаче коментира оттеглянето на кандидатурата ни като "поредното национално предателство на правителството на Бойко Борисов".

"Тази кандидатура е издигната през 2003 г. и България имаше огромен шанс да получи тази позиция в ООН за 2018 и 2019 г.", заяви Нинова.

Според нея също е имало договорка с Полша, но тя е била свързана с подкрепа за Кристалина Геориева. Това бе категорично отречено от Митов, който отново повтори, че разговорите с Полша започват през 2014 г., а тогава не е имало и намек за друга номинация за генерален секретар на ООН, освен тази на Бокова. Той нарече версията на БСП и на изданието, откъдето тръгна темата "смехотворни измишльотини".

Нинова каза по-рано, че на 9 декември 2016 г. външното министерство е изпратило грама, в която се казва че е взето решение за българска кандидатура за висок ръководен пост в секретариата на ООН. 

"Имаме въпроси към г-н Митов и правителството на Бойко Борисов: кой, кога е взел решение за такава кандидатура на България. Защо е станало скрито от българското общество и от парламента", заяви Нинова.

Тя попита вярно ли е, че отново става въпрос за Кристалина Георгиева, която трябва да заеме поста ръководител на ПРООН. Въпросът е доста странен, при положение, че отдавна е ясно, че Георгиева през януари ще заеме изключително висок международен пост - изпълнителен директор на Световната банка. 

"Докога ще търпим външната ни политика да представлява предателство след предателство на българския национален интерес. Затова ли Реформаторският блок бави мандата, отново в договорка с ГЕРБ, да съставят правителство, за да продължи тази политика, да си довършат задкулисните сделки, да продължат да продават България, да си довършат порочните практики", ядоса се Нинова.

Даниел Митов отговори и на тази версия на БСП. По думите му левицата и лидерката й Корнелия Нинова смятат, че националният интерес не е застрашен, само когато се номинират партийните или близки до социалистите кандидати за всякакви длъжности. Той обясни, че България не е правила никакви номинации за пост в секретариата на ООН, номинации не са изпращани от страна на МВнР или правителството. 

"Когато има какво да се съобщи по отношение на номинации, то ще бъде съобщено на публиката. Към момента номинации за постове в ООН няма", отсече външният министър. 

По думите му и да е имало някакво намерение за номинации, то не е осъществено и останалото са спекулации. Той обвини БСП, че "пак си играят предизборно" и дори като имат достъп до документи, не знаят какво да правят с тях и как да ги четат.