Разводът между банкера Цветан Василев и доскорошния му партньор Делян Пеевски е съвсем реален и в момента тече активен процес по разделяне на бизнесите на двамата. Затова свидетелстват източници на Клуб Z от финансовите среди. В резултат на това на хоризонта се задава нова любима банка на властта, която да замени КТБ.

Отпуснатите от банката кредити към фирми, близки до Делян Пеевски, спешно се прехвърлят към държавната Българска банка за развитие. Трезорът вече е рефинансирал заем от 40 милиона лева на „Булгартабак“, който остава в сферата на влияние на депутата от ДПС. Според информацията на Клуб Z, същата схема ще бъде приложена и за други кредитни линии, които са в банката на Цветан Василев. Става дума за финансиране на проекти в енергетиката, ВиК сектора и медиите.

Всички срещу Василев

Поредица от случки показват, че председателят на Надзорния съвет на КТБ Цветан Василев не е в комфортна позииция. Четирима директори от банката днес бяха призовани на разпит в полицията по сигнала на „Протестна мрежа“ за „организирана престъпна група“ срещу Цветан Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков. Разпитът бе потвърден от кабинета на главния прокурор Сотир Цацаров. 

По данни на Клуб Z прокуратурата работи активно по сигнала, но само в частта му срещу Цветан Василев, не и срещу Делян Пеевски. Преди месец Сотир Цацаров каза пред журналисти, че разследването се бави заради БНБ, защото централната банка не изпращала изисканата информация за КТБ.

Друг неизгоден за Цветан Василев факт е постепенното изтегляне от КТБ на парите на държавните фирми. На днешното общо събрание на акционерите представители на „Протестна мрежа“, които са си купили по една акция, са попитали члена на Надзорния съвет Любомир Денев какъв е делът на привлечените пари от фирми с преобладаващо държавно участие. Отговорът бил, че „делът им е незначителен, около 1,5-2% от привлечените средства“. Пред акционерите е било отчетено, че привлечените средства са малко над 6 милиарда лева, което означава, че държавните пари са само около 100 милиона лева. Преди година неофициалната информация беше за няколко пъти повече. Преди месец председателят на БСП Сергей Станишев съобщи, че най-високата концентрация на държавни пари в една банка е от 18%, докато година по-рано процентите бяха над 47.

Политическо пренареждане

Именно заради разделянето на бизнесите между Пеевски и Василев се е стигнало и до конфликта между БСП и ДПС, твърдят източници от политическите среди. Двете все още управляващи партии са заложили на различните лагери.

В Движението за права и свободи били бесни от опитите за политическа еманципация на Цветан Василев чрез партията на Николай Бареков "България без цензура", която проведе най-скъпата кампания. И Василев, и Бареков отричат обаче за връзка помежду си.

В резултат на корпоративния развод ДПС е поело курс към затопляне на отношенията си с ГЕРБ. Кафето между Лютви Местан и Бойко Борисов в Кърджали бе достатъчно демонстративно. В тази ситуация на БСП не й остават много варианти, освен след изборите да търси сътрудничество с новия политик. Самият Бареков вече заяви, че „БСП е най-нормалната партия“.

Позициите на Цветан Василев в БСП и сега са приемани за силни, особено в Министерството на икономиката и енергетиката. Държавните енергийни дружества са сред редовните клиенти на банката му, а парите за строителството на „Южен поток“ са се оказали поредното поле за сражение между доскорошните партньори.

Поведението на близките до Пеевски медии също е симптоматично – от няколко дни те публикуват компрометиращи текстове за Цветан Василев и обилни информации за позициите на Бойко Борисов.