Германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен отказа да се забули по време на визита в Саудитска Арабия, съобщават световните медии. Постъпката ѝ е широко коментирана и в петролното кралство - с възмущение, и в останалия свят. 

Фон дер Лайен беше на посещение в Рияд този уикенд.

Тя категорично е отказала да облече хиджаб, нито абая – дълга роба. Такава обаче е била раздадена на другите жени от делегацията – сътруднички, журналистки и преводачки.

Фон дер Лайен не е допуснала те да бъдат принудени да се появяват с дългата дреха. Министърката обясни пред в. “Билд”:

“Нито една жена от моята делегация не е длъжна да носи абая. Да подбираш облеклото си, това е право както на мъжете, така и на жените. Нервирам се, когато придружаващи ме жени бъдат принуждавани да слагат абая.”

Урсула фон дер Лайен е била в традиционното си за тържествени случаи облекло – класически черен костюм с панталон.

Министърката се появила така дори при официалната си среща с престолонаследника принц Мохамед бин Салман ал Сауд. Според немските медии, освен двустранни въпроси и военно сътрудничество, Фон дер Лайен е говорила открито за правата на жените.

Същевременно тя изрично е подчертала, че естествено уважава обичаите в страната, придържа се към правилата, но при облеклото трябва да има определени граници:

“Не се пребраждам и нося панталони.”

Министърката на отбраната беше в Саудитска Арабия само дни след конгреса на партията на Меркел – Християндемократическия съюз. Фон дер Лайен е заместник-председателка на ХДС. На партийния форум Ангела Меркел обяви от трибуната:

“При нас важи правилото: “Покажи си лицето!” Ето защо бурките нямат място у нас. Те трябва да бъдат забранени там, където това е възможно.”

В Германия се обсъжда налагането на законова забрана за носене на бурки зад волана, в държавните институции, училищата, социалните служби и пред съд.

В Саудитска Арабия обаче пълното забулване на жените е задължително по закон.

В мюсюлманската страна остро осъждат двойния морал. Не можело Фон дер Лайен да се яви дори без фередже и да не понесе наказание, докато местни жени биват арестувани и съдени, ако не са тотално забулени. Според местни медии министърката не е била арестувана единствено поради факта, че била официална гостенка в качеството си на член на западно правителство.