"В операцията в Хитрино участваха 771 служители на МВР и трябва да бъдем признателни на всички тях. Те ще бъдат наградени. Но по-важен е образът, който те ще оставят в съзнанието на хората - всеки от тях е потенциална жертва на възможен инцидент или нелепо обстоятелство. Те са винаги там тогава, когато трябва. И си вършат работата, знаейки, че тя е с риск за собствения им живот."

Това заяви вицепримерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в предаването "Панорама" по БНТ.

На въпрос кога ще свърши преместването на цистерните и кога хората ще може да се върнат по домовете си, Бъчварова каза: "Нито един от нас не се ангажира със срок, защото не искаме да подведем хората. И сега имаме възможност за част от кварталите да осигурим достъп до къщите, но докато не приключим окончателно с работата и не изключим риска от повторен инцидент, не бихме желали да го правим."

По-рано днес част от жителите на Хитрино излязоха на протест на главния път между Шумен и Силистра. Причината – липсата на информация за това кога ще приключи обезопасяването на района след дерайлирането на влаковата композиция, има ли опасност от сериозно замърсяване на околната среда, какво се случва с домашните им животни. Това съобщи Нова телевизия.

След кратък разговор с представители на властта хората се успокоиха и се съгласиха да запазят търпение до понеделник.

Кметът на селото обеща, че ще напълни хладилниците им с храна, защото старата най-вероятно се е развалила.

Жителите на Хитрино получиха гаранция, че ще им бъдат осигурени печки и дърва за отопление.

А докато чакат вратите на селото да се отворят, пострадалите семейства отваряха вратите на временните си домове, за да приемат даренията от многото съпричастни българи.

По-късно през деня от РИОСВ, РЗИ и ВиК в Шумен съобщиха, че в района няма вредни и токсични вещества, които да създават опасност за здравето на местните жители. Все пак обаче замерването на чистотата на въздуха продължава. След това ще се извърши и замерване за чистотата на почвата в Хитрино.

Взети са проби и от близките села, които показват, че водата изцяло отговаря на изискванията за ползване. В Хитрино водоизточниците не се ползват, там тепърва предстои много работа, след като представители на РИОСВ и ВиК бъдат допуснати.