Историята от „Междузвездни войни“ Rogue One събра за първия си уикенд по екраните на света 290,5 млн. долара – при това без наличието на джедаи в сюжета. Това го нарежда на 21 място между две продължения от вампирската тийн поредица „Здрач: Зазоряване“ и „Здрач 2: Новолуние“. За тази година обаче Rogue One се нарежда на доста по-престижното трето място по приходи от първия уикенд. Преди него са „Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта“ с 422 млн. долара и „Капитан Америка: Войната на героите“ с 397 млн. долара.

По-голямата част от парите за билети – 155 млн. долара – е обезпечена от зрители от така наречения домашен боксофис – САЩ и Канада, свидетелстват данни на компанията за анализ на касовите приходи Exhibitor Relations. Миналата година премиерата на предишния, седми филм от сагата – „Междузвездни войни: Силата се пробужда“, събра за първия си уикенд 529 млн. долара, с което постави нов световен рекорд.

В Британия „Rogue One: История от Междузвездни войни“ донесе през миналия уикенд на създателите си около 16,8 млн. британски лири (20,8 млн. долара). В Русия, според специализираните издания, приходите от почивните дни ще са в рамките на около 400 млн. рубли (6,57 млн. долара). Филмът още не е тръгнал по екраните на Китай и Южна Корея.

С преобладаващо положителни отзиви, новият филм от вселената на „Междузвездни войни“ оправдава очакванията на критиците. Основавайки се на успехите на Rogue One и „Силата се пробужда“, специалистите предполагат, че следващият филм от сагата може да стане най-касовият в историята на киното. Начело на тази класация засега остават две заглавия на Дейвид Камерън – „Аватар“ от 2009 г., събрал почти 2,8 млрд. долара, и „Титаник“ от 1997 г. с 2,19 млрд. долара. Приходите на „Силата се пробужда“ достигнаха 2,07 млрд. долара.

Първият филм от киноепопеята „Междузвездни войни“ (с премиера през май 1977 г.) имаше колосален успех. А заснетият от компанията „Лукасфилм“ „Rogue One: История от Междузвездни войни“ е първият спин-оф (отклонение от основния сюжет на поредицата, разширяващо нейния свят) от знаменитата космическа сага.

Филмът на британския режисьор Гарет Едуардс е посветен на група бунтовници, които се опитват да откраднат плановете на „Звездата на смъртта“. Действието се развива преди събития от първия филм на Джордж Лукас по темата „Междузвездни войни: Епизод IV – Нова надежда“.

Студиото „Лукасфилм“, което преди 4 години бе закупено за 4 млрд. долара от корпорацията „Дисни“, планира още продължения и отклонения от сагата в духа на „Rogue One: История от Междузвездни войни“. Премиерата на следващия филм от поредицата – „Епизод VIII“ – е планирана за декември 2017 г. Режисьор на филма, който ще продължи вътрешната хронология на сагата, е Райън Джонсън, заснел „Looper: Убиец във времето“ (2012).

Площад Славейков