"Даеш" (т.нар. "Ислямска държава") е поела отговорност за атаката в Берлин от снощи, съобщиха световните агенции. Те се позовават на съобщение от близката до джихадистите "Амак".

Камион-убиец се вряза в коледния базар в центъра на германската столица снощи, уби 12 души и рани десетки. 

"Войник на "Ислямска държава" извърши операцията в Берлин в отговор на апелите мишени да бъдат гражданите на страни от коалицията", гласи съобщението, публикувано от Амак онлайн, съобщи АП.

Малко по-рано стана ясно, че германските власти са освободили тази вечер пакистанеца, когото арестуваха по подозрение в нападението с камион на коледния базар в Берлин снощи. Това съобщи прокуратурата в града.

В началото бе арестуван 23-годишен пакистанец. Смяташе се, че той е седял зад волана на камиона. Така твърдеше очевидец, който насочи полицията по следите му. В ареста младежът дал показания, в които отрекъл всякакво участие в атентата. Полицията уточни, че е проверила информацията и че тя се е оказала правдива.

Преди това пресконференция дадоха главният прокурор на ФРГ д-р Петер Франк и президентът на Федералната криминална служба Холгер Мюнх.

Те заявиха, че не е сигурно, че задържаният снощи в Берлин заподозрян е действителният извършител на атентата. Все още не е намерено и оръжието, с което е бил застрелян вторият човек в кабината на ТИР-а, газил хора. Със сигурност може да се каже само, че нападението снощи на коледния базар в центъра на Западен Берлин е било атентат.

Нито една ислямистка организация не е поела отговорността за кървавата драма, но това не означава, че тя не е дело на ислямист – сам или  в група.

Д-р Франк изрази покрусата си от случилото се снощи на берлинския площад “Брайтшайдплац”:

“Всички тук присъстващи изказваме дълбокото си съчувствие на всички, които снощи са загубили свои близки, към ранените и към онези, които са станали свидетели на едно ужасно престъпление.”

“Засега ние, Федералната главна прокуратура, изхождаме от извършване на терористични действия. До този момент не разполагаме с видео, в което ислямисти да са поели отговорността. Ето защо не можем да правим заключения какъв е бил мотивът“, заяви още той.

Съобщено беше, че следствените действия продължават. Анализират се иззети следи и се разпитват свидетели. Анализират се видеозаписи, направени от камери по съседните на площада булеварди и улици, по които е минал камионът. Все още се чакат и резултатите от аутопсията на убития в кабината на ТИР-а действителен шофьор.

“Засега не знаем със сигурност дали става въпрос за един извършител на престъплението или за повече. Не ни е известно и дали той или те са имали съучастници. В тази посока следствието не е приключило. Трябва обаче и да мислим в посока, че задържаният като заподозрян снощи пакистанец евентуално не е извършителят на деянието или не принадлежи към престъпната група”, каза главният прокурор и обеща да даде повече информация, когато бъдат събрани неоспорими доказателства.

Според Холгер Мюнх берлинската полиция снощи и днес си е свършила работата. Ще бъдат положени всички усилия, за да се изяснят и все още отворените въпроси.  Един от тях е какво точно се е случило преди атентата и какво - след него. В тази посока се разчита и на свидетелски показания. Мюнх призова гражданите да предоставят на полицията заснети от тях кадри, вместо да ги публикуват в социалните мрежи.

Що се отнася до оценката на Федералната криминална служба доколко е голяма заплахата от атентати в Германия, Мюнх заяви:

“Още преди извършения снощи акт заявихме, че в Германия е налице сериозна заплаха от ислямистки тероризъм. С този въпрос сме се занимавали и в миналото, що се отнася до коледни базари и други масови обществени прояви. Трябва да кажем, че, за жалост, се оказахме прави, опасност е налице.”

И преди, и сега се обмисля какви по-ефективни предпазни мерки могат да бъдат взети срещу така наречените меки цели – множество от хора. Мюнх призова за по-голяма бдителност на населението. Не е възможно коледни базари да се превръщат в крепости, нито да се забрани на хората да се движат свободно по пешеходни зони и да пресичат булеварди.

Коледният базар, където вчера се разигра трагедията, днес остана затворен, но най-вероятно от утре отново ще може да бъде посещаван. Друг е въпросът дали берлинчани и туристи ще съберат кураж да се веселят точно там – не само от страх, по-скоро по морални подбуди. Не можеш да вдигаш наздравици на място, където са загинали толкова много хора.

От берлинската полиция увериха, че са засилили охраната по всички коледни базари в германската столица.